VOR: Team Telefónica vann även tredje etappen

Team Telefonica tog tredje etappsegern. Foto: Diego Fructuoso/VOR

Team Telefonica tog tredje etappsegern. Foto: Diego Fructuoso/VOR
Team Telefonica tog tredje etappsegern. Foto: Diego Fructuoso/VOR

Båtarna har krockat med träd, fastnat i fiskenät och fått skroven genomborrade av spikar. Teamen i land har en hel del på sina att göra-listor under stoppet i Sanya, dit nu samtliga tävlande har tagit sig. Segrare på den tredje etappen blev Team Telefónica (bilden), som därmed tog sin tredje delseger.
Foto: Diego Fructuoso/VOR

Stoppet i den kinesiska hamnstaden Sanya blir ett av de längre under Volvo Ocean Race – och båtarna behöver nu en ordentlig översyn efter att ha gått genom några av världens farligaste vatten.

Båtarna har krockat med träd, fastnat i fiskenät och fått skroven genomborrade av spikar. Teamen i land har en hel del på sina att göra-listor under stoppet i Sanya, dit nu samtliga tävlande har tagit sig.

Sist i mål blev just kinesiska Team Sanya, som gick i mål i söndags – ungefär ett dygn efter Team Telefónica. Etapptvåa blev Groupama och därpå följde Camper, Puma och Abu Dhabi.

– Du gör hundra små jobb och du får hundra små vinster, it all adds up to something in the end, säger Ben Wright som jobbar med Groupamas underhåll.

Tekniska team tar hand om båtarna i hamn. Foto: Ian Roman/VOR

Ingen detalj är för liten när de tekniska teamen som tar hand om båtarna i hamn. Foto: Ian Roman/VOR

Det franska teamet räknar med att deras omsorg om de små detaljerna till slut ska ge utdelning i form av ett övertag på ledaren Team Teléfonica. Exakt vad Groupama har för planer är topphemligt, enligt Wright.

– Det handlar om att prestanda eller att få system att fungera bättre: att göra båten lättare, att hjälpa killarna att segla bättre, att få winscharna att fungera bättre, att göra allt mer effektivt, säger Ben Wright.

Se filmen som beskriver sista sträckan in mot mål:

https://www.youtube.com/watch?v=8Oq_EMZerII

Team Sanya har verkligen inte haft det lätt. Senaste dramat fångades på video live. När VOR-kontoret intervjuade skepparen Mike Sanderson gick en av vinscharna sönder och rev med sig hela piedestaleb. Nu väntar ytterligare stora reparationsarbete när de kommer i hamn.

Se inslaget: