Volvo Pentas elektronikbox

Idag skulle vi seglat Sista Chansen i Björlanda. Men vår motor vill inte starta så det blir svårt att transportera fram och tillbaka i utlovade 10-12 m/s. Vi körde ju Septemberseglingen utan maskin, vilket gick bra. Men det kändes bitvis lite olustigt.

Här kommer hela storyn. Ni som jobbar på Volvo Penta kan ju fundera på vad som gått fel?

Förr så hade man en tändningsnyckel och en startmotor. Strömmen på och motorn startade. Nu för tiden sitter det en liten panel med fyra små knappar i sittbrunnen och sladdknippen som går till en elektronikbox som sitter på motorn (i mitt fall en Volvo Penta D1-30). Denna verkar hantera start, övervakning och annat viktigt.

Min box pajade för tre veckor sedan (vi upptäckte det 6/9 då vi skulle ut och titta på segel tillsammans med segelmakaren).

Efersom jag tidigare haft en Yanmar så hade jag ingen aning om vem som kan sånt här. Men jag befinner mig ju ändå i Göteborg, Volvo Pentas hemstad, så detta borde inte vara några problem.

Jag gick in på Volvo Pentas hemsida. Hittar forumet. Ingenting där. Hittar Volvo Action Service ?Assistens 24 timmar om dygnet, året runt.?

?Du måste prata med en lokal serviceverkstad? [bläddrar i ett par minuter] ring till Björlandavarvet, och de kör ut med bil och servar?.

Ringer dem. ?Du får lägga båten här och lämna in nycklarna? så får vi se när vi hinner?. Men jag kan ju inte köra båten eftersom motorn inte startar! ?Ja, vi kör ingenstans iallafall?. Försökte påpeka att de borde uppdatera uppgifterna hos Volvo Penta.

Eftersom båten ligger i Långedrag tänker man att Wahlborgs på Hinsholmen kanske kan tänka sig att fixa det. Åker dit för att försöka charma dem på plats. Pratar med några som inte vågar säga nåt, men jag skall komma tillbaks efter lunch då killen som kan nåt borde fika på bryggan? missar dem efter lunch, så nästa chans är att komma tillbaks vid trefikat. Ingen kan nämligen få tag i honom på annat sätt.

PÅ tredje försöket hugger jag honom när han skall ut och fika:

?Ja, det där felet är inte helt ovanligt!?

Tydligen så skakar komponenterna i elektronikboxen loss efter 8-10 starter (stämmer bra i mitt fall, jag fick 15 starter innan min la av). Tur att detta inte hände i en nödsituation på Skagerakk!

Vi lägger en beställning på en ny elektronikbox så skulle det fixas under kommande vecka. Ringde efter en vecka men ingen box. Inget vet varför? ?ring på måndag?. Ringde i måndags men ingen box. Ringde i tisdags igen. Då hade det kommit en box, men det var tydligen fel modell. När kan en ny komma då? Ingen som vet. Kanske torsdag eller fredag.

OK, skall vi boka en tid fredag eftermiddag? Bokar 14:30. Ringer vid 14:00. Ingen box? ?kan du ringa igen vid 15:00??. Nej, jag måste ha detta gjort. Åker dit. ?Boxen kommer på måndag. Volvo tar numera sju dagar på sig att leverera reservdelar. Det är nytt.?

Det är ju helt osannolikt!!!

Seilas hade en artikel om just det här 14:e september. Tydligen har Mats Edenberg lovat att alla skall få en ny box, men inte mycket verkar ha hänt:

Alle får ny

Informasjonsjef Mats Edenberg i Volvo Penta, Göteborg forteller at de akkurat har starten en kampanje hvor eiere av nye motorer kan få bytte ut problemdelen med en ny og forbedret type. Han beklager feilen og skylder på en underleverandør. Edenberg oppfordrer Seilas? lesere til å ta kontakt med sin leverandør slik at problemet kan rettes.

Fortsättning följer?

, ,