Volvo Penta visar vågad världsnyhet

Drev, duoprop och IPS – allting summeras nu med ett nytt dragande drev som kort och gott heter Forward Drive. Superlativen haglar när Penta presenterar denna nygamla världsnyhet som inte minst ska ge nya möjligheter för vattensport.

På 60-talet fanns något som liknade det som Volvo Penta nu lanserar. Utan att gå på djupet kan sägas att allt har blivit bättre och de tveksamheter som gjorde att projektet då lades ner har under Pentas tid med IPS ändrats till självklarheter.

FWD-konceptet bygger på att en propeller drar båten fram istället för att knuffa. Precis som IPS, en teknik som bygger på samma koncept, men som är anpassad för båtar över 30 fot. Bland annat på grund av att IPS-dreven sitter på så kallade ”poddar” under skrovet som rör sig när man svänger, vilket kräver att skrovet har ganska stor yta och en speciell form. Forward Drive levererar funktionerna hos IPS till mindre fritidsbåtar.

Bättre verkan
Grundidén ligger i att skapa ”renare” vatten för propellern att jobba i och på så vis skapa bättre verkningsgrad, vilket medför en hel harrang av fördelar.

Håll i er nu:

Det ger snabbare acceleration och kortare planingströskel, tystare och snålare gång, högre toppfart, effektivare manövrering i låga farter, effektivare manövrering i höga farter, lika bra styrförmåga åt båda hållen (många vanliga drev girar effektivare åt ena hållet), rakare gång och mindre avgaser i sittbrunnen. För att nämna några av fördelarna.

Det finns ytterligare en rad superlativer enligt Volvo Pentas pressrelease. Vi har utan framgång försökt att nå Penta under dagen och förklarar vårt misslyckande med att Miami, där nyheten just presenterats, ligger ett gäng timmar i osynk med Sverige. Vi lovar att inom kort återkomma med mer nyanserad info från de svenska tillverkarna.

En sportig Regal agerar exmpel för Pentas innovation.

Bättre för buskörning
Tills dess tar vi åtminstone ett eget resonemang kring infon i pressreleasen:

Många utombordare har problem med kavitation när man girar snabbt eller gör kraftiga gaspådrag. Det problemet lär bli mindre tack vare att propellern jobbar i ostört vatten. Låter rimligt.

Säkrare att surfa
Det är såklart också härligt att propellern sitter under båten snarare än bakom när man ska dra vattensportare och plocka upp dem från vattnet när motorn är igång. Inte minst när man ska wakesurfa då man hela tiden är precis bakom båten. Men FWD är inte bara säkerhet. Enligt Penta hjälper den dragande propeller också till att skapa en tillräckligt stor och välsvarvad våg för att överhuvudtaget kunna vågsurfa bakom båten.

Vill du veta mer om Volvo Pentas framtidstankar – se vår videointervju från Båtmässan i Göteborg.

Kommer Penta att satsa på utombordare i framtiden?
Se videon när vi frågar vd:n och Europachefen.

Tack vare duopropen ska svallen bli symmetriska och på alla sätt exceptionellt bra för wakeboard och -surf.

Forward Drive leveras bara med Pentas bensin V8-modeller från 300 upp till 430 hästkrafter så ingen FWD-båt lär ha brist på kraft. 

Man kan ju tänka sig att det blir mer ödesdigert att gå på grund med ett framåtriktad drev än ett konventionellt. Volvo Penta menar det motsatta. Precis som IPS:erna ska FWD-dreven trilla av om de slår i något hårt. Inte så bra för drevet men poängen är vad jag förstår att minimera skadorna på båten.

Nåt som däremot lär vara störande är att det inte går att hissa propellern ur vattnet och på så vis undvika beväxtning när man inte använder den. 

Skulle man känna sig osäker på denna nya produkt lovar Penta garanti på fem år och att deras återförsäljarnätverk finns tillgängligt 24/7 365 dagar om året.

Kommentera gärna nedan och ställ eventuella frågor då vi snart får en intervju med Penta och därefter kommer med ytterligare en artikel i ämnet.

Mer info på www.volvopentaforwarddrive.com.