Volvo Penta slopar ratten

Volvo_Penta_future_helm_station_puff
Volvo Pentas bygger framtidens förarplats utan ratt.

Volvo_Penta_future_helm_station_puffFör sju år sedan introducerade Volvo Penta den smått revolutionerande så kallade Joystick Docking–funktionen som gör att motorbåtar kan snurra på stället och köra sidlänges i trånga hamnar. Nu tar man tekniken ännu ett steg längre och presenterar Joystick-driving även i full fart på öppet vatten. Vi har testat.

Enkelt förklarat är det en joystick som är sammankopplad med en autopilot. Detta gör att man som förare bara behöver ställa in önskad kurs, aktivera autopiloten och luta sig tillbaka. Sedan har man en perfekt översikt över framfarten i den stora färg–displayen och kan enkelt korrigera kursen med joysticken under färdens gång. Efter en korrigering tar autopiloten över igen.

När hamnens utsände provar detta nya sätt att manövrera en båt känns det helt naturligt. Så pass naturligt att ratten vid förarplatsen blir helt överflödig och därför tror också Volvo Pentas mannar att större motorbåtar kommer att levereras utan rattar i framtiden.

Joystick Driving och Autopilot är en del av Volvo Pentas elektroniska plattform, EVC (Electronic Vessel Control) och i samband med denna nyhet publicerar man också de första skisserna på hur de rattlösa förarmiljöerna i framtidens båtar kan komma att se ut. Utvecklingen går alltmer mot samma tänkande som i fordonsindustrin på land där man har kommit betydligt längre när det gäller ergonomin.

Volvo Pentas vision är att inte bara att leverera motorer utan också kompletta och ergonomiskt optimerade förarmoduler där båtens drivsystem är fullt integrerat med navigations– och kommunikationsinstrument samt övrig elektronisk utrustning ombord.

Än så länge finns det ingen tidsplan för när de kompletta förarmiljöerna kan tänkas vara mogna för marknaden. Vi besökte Volvo Pentas testcenter i vintras och kommer att publicera två filmer inom kort som visar hur arbetet går till bakom kulisserna.

Volvo_Penta_future_helm_station
Det här är Volvo Pentas vision om hur framtidens förarmiljö kommer att se ut. En ergonomiskt riktigt utformad förarplats, utan ratt, men med stora skärmar.

Joystick_volvo_Penta
Med Volvo Pentas nya system ”Joystick–driving” blir ratten helt överflödig.

Joystick_Volvo_Penta_Oliven_kor
Att manövrera en båt med joystick är rena barnleken. Skippos utsände Claes Olivecrona intygar att vem som helst borde klara att hantera stora båtar med detta system…