Volvo Penta - pigg 100-åring

Volvo Penta firar 100 år.
Volvo Penta firar 100 år.

Volvo Penta firar 100 år.1907–2007, Volvo Penta firar 100-årsjubileum i år. Det märks på flera sätt, bland annat har företaget lagt ut en sökfunktion på deras hemsida för Volvo Penta-nostalgiker. Där finns alla motormodeller som producerats sedan 1907 och fram till i dag.

Många menar att Volvo Penta är, och har varit, det mest innovativa företaget i båtmotorbranschen. Nymodigheter som Aquamatic-drevet, Duoprop där propellrarna roterar åt motsatt håll och det nya IPS-systemet där propellrarna är placerade framför drevet ? all kommer de från Volvo Penta.

Starten på Volvo Penta var ett motorhaveri. När ingenjörerna Fritz Egnell och Edvard Hubendick drabbades av en krånglande motor bestämde de sig för att själva konstruera en bättre motor. 1907 var den första Pentamotorn klar.

Det första stora genombrottet för Pentaverken kom 1922 genom utombordsmotorn U2. En effektiv, pålitlig och praktiskt taget outslitlig motor som såldes i stora volymer över hela världen. Volvo Penta får än idag order på reservdelar till U2-motorer.

För nästa stora genombrott och starten på den våg av innovationer som Volvo Penta presenterar, tar oss fram till 1950-talet och den nya vd:n Harald Wiklund. 1954 introduceras världens första serietillverkade dieselmotor med turbo och två år senare med laddluftkylning.

En mans snilleblixt och en annans näsa för nyheter som slår, plus en stor portion tur och skicklighet, ledde fram till att det i dag sitter Aquamaticdrev i var och varannan motorbåt.

Amerikanen Jim Wynne var testförare av båtar med idéer. Han ville kombinera inombordsmotorn med utbordarens fördelar som gör båten lättmanövrerad. Intresset från branschen i USA var minst sagt svalt.

Jim Wynne med det första aquamatic-drevet.

Men i Göteborg fanns Pentaverken och Harald Wiklund.Harald insåg att detta var en mycket intressant lösning. Två dagar efter att han fått idén presenterad för sig var kontraktet med Jim Wynne klart.

Aquamatic introducerades på New Yorks stora båtutställning i början av januari 1959. Det blev succé och det tog många år innan konkurrenterna presenterade något som liknade Aquamatic.

Redan på 70-talet började teknikerna på Volvo Penta utveckla en lösning som bättre skulle ta tillvara kraften i Aquamaticmotorerna. 1982 lanserades Duoprop, dubbla motroterande propellrar på samma axel. Ett system som ger fantastiskt grepp i vattnet och gör att båten går helt rakt. En succé som har vuxit i takt med att motorerna blivit allt mer kraftfulla.

S-drevet för segelbåtar lanserades 1971 och blev starkt sagt ifrågasatt av Volvo Pentas konkurrenter. I dag är det standardlösningen för de flesta segelbåtar. 1996 löste Volvo Penta seglarnas problem med låg verkningsgrad och dålig backningsförmåga hos foldingpropellrar. De 3- och senare 4-bladiga bladiga foldingpropellrarna hade en patenterad konstruktion med samma dragkraft ? både framåt och bakåt ? som en fast propeller.

Fram till 2005 var det svårt att tänka sig en fritidsbåt med propellrarna riktade framåt. Men Volvo Penta tänkte åter igen nytt och vände upp och ner på gamla begrepp. Volvo Penta IPS har framåtriktade propellrar ? precis som ett flygplan. De arbetar i ostört vatten vilket ökar effektiviteten avsevärt. Dessutom ger IPS bättre komfort, mindre miljöpåverkan och goda köregenskaper.

Nu med Volvo Pentas senaste nyhet joysticken kan nästan vem som helst lägga till med bara några enkla handrörelser.

Volvos första fabrik

Sök på Volvo Penta motorer här