Volvo Ocean Race – start leg 1 LIVE

Livesändningen från Alicante är igång och startskottet för de sju båtarna går 14.00. Se sändningen här. 

Efter några svängar utanför stranden i Alicante så kommer den sju båtar starka flottan att sätta iväg på sin 45 000 sjömil långa resa runt jorden. 

Första anhalt är Lissabon och för att få lite längd på första sträckan så tar man en senväg ner mot Madeira. Totalt mäter första etappen 1 450 sjömil. Lite av en sprint alltså men stoppet i Lissabon blir kort. Därefter riktas siktet mot Kapstaden och därefter blir det Södra Oceanen. 

Se hela bansträckningen här.

Som om det inte vore nog spännande med själva seglingen så har vi en del dokusåpa-liknande dramatik på landbacken. Skepparen på AkzoNobel, Simeon Tienpont, hamnade i en dispyt med ledningen och sparkades en dag innan in-port racet. 

Rutinerade Nya Zeeländaren Brad Jackson, som redan var en av vaktkaptenerna ombord, tillsattes som skeppare. Men nu, bara timmar innan starten står det klart att Simeon vunnit slaget mot AkzoNobel och är på väg tillbaka ombord. Han finns ännu inte med på besättningslistan men vi följer det hela med spänning. 

UPPDATERING:
Skepparen Simeon Tienpont är återigen med ombord. Men effekt av det har blivit att lagets tre mest erfarna seglare kliver av. Det är Joca Signorini, Jules Salter och Brad Jackson – vinnarna från racet 2008-2009 med Ericsson 4. Därtill kliver unga Rome Kirby av – han som ringdes in i sista stund. 

Som ersättare har man raggat upp en bänkad seglare från konkurrentbåten Scallywag samt ett par killar från underhållslaget, eller shorecrew om man så vill kalla det. 

Hela situationen är såklart otroligt bisarr men också trist. De två unga tjejerna Martine Grael, 26, och Emily Nigel, 23, samt Brad Farrand, 28, gör sitt första Volvo Ocean Race och får en hyfsat skakig och orosfylld start på karriären. 

De deltagande lagen är Mapfre, Donfeng, Brunel, AkzoNobel, Vestas, Turn the Tide on Plastic och Scallywag.