Volvo Ocean Race – segerintervju med Martin Strömberg

Stromberg_puff

Stromberg_puff
Martin Strömberg vann fjärde etappen i VOR – här firar han med sin sambo Ulrica Tempo.

Äntligen en segerintervju med VOR-seglaren Martin Strömberg som vann fjärde etappen till Auckland i Volvo Ocean Race. Martin berättar om när besättningen började känna segervittring, om hur nära det var ett antiklimax när båten började läcka vatten och om det fantastiska mottagandet i Auckland.

Foto: Ian Roman.

Stort grattis till segern. Hur känns det?
Tack så mycket, det känns underbart bra och som att vi verkligen förtjänar den här vinsten. Vi har kämpat hårt tidigare utan att nå ända fram så det här var på tiden tycker jag.

Ni skaffade er en tidig ledning under etappen men när började ni tro att ni faktiskt skulle vinna?
Ja vi var ju ganska oroliga att de andra skulle komma ikapp oss men när vi passerade den norra udden på Nya Zeeland och fortfarande ledde med över 100 sjömil började vi känna oss ganska säkra. Men det är klart att allt kan hända och när vi sedan upptäckte en läcka i fören började man ju fundera igen.

Hade läckan kunnat bli ett större problem?
När vi väl upptäckte hålet i skrovet var vädret väldigt lugnt och det var inga stora vågor. Om det hade varit en längre sträcka kvar med stökigare förhållanden skulle vi fått mer problem med läckan. Det är ju ett ganska stort hål och en stor bit av skrovet som håller på att bytas ut nu.

Hur var mottagandet i Auckland?
Det är verkligen helt fantastiskt och trots att vi gick i mål mitt i natten möttes vi av massor av båtar när vi närmade oss och inne i hamnen hade tusentals människor samlats för att välkomna oss. Om jag hade varit tvungen att välja en etapp utav alla att vinna hade det varit den här till Auckland eftersom segling är så stort här. Jag har aldrig varit med om ett så fint mottagande i en hamn.

Finns det någon enkel förklaring till varför ni var snabbast?
Nej inte egentligen och de andra är väldigt snabba de också. Jag tror att det var viktigt att vi valde en östligare bana än de andra även om vi var oroliga att Puma skulle gå om oss när de gick ännu mer österut. 
Sedan skall man också tänka på alla förberedelser vi gjort innan racet som gör att vi kan segla fort. Vi håller fortfarande på att utveckla båten för att den skall gå snabbare och den går bättre och bättre för varje etapp.

Hinner du njuta av segern?
Ja, men det hann jag göra redan innan vi gick i mål för vi visste nog tolv timmar innan mål att vi gick mot en seger. Det blir ju inte samma sak som i en fotbollsmatch där man avgör ett par sekunder innan slutsignalen men det är klart att man blir väldigt glad när det är så många som är där och hejar. Nu är det  bara att ladda om inför nästa etapp och där har vi redan ett litet försprång på de andra eftersom vi redan hade båten på land när de gick i mål. Det är riktigt skönt att klättra upp till tvåa totalt.

Text: Fabian Bengtsson

stromberg_Auckland

Av alla etapper ville Martin Strömberg helst vinna den fjärde till Auckland. Här firar han med sin sambo Ulrica Tempo. 
Foto: Ian Roman.

Läs alla inlägg på Martins egen blogg: www.martinstromberg.com

Läs också mer på volvooceanrace.com

 

https://www.youtube.com/watch?v=ND0JG59XiNw https://www.youtube.com/watch?v=7RbxmgBzMYs