VM i Perth – två svenska OS platser säkrade men långt till medaljer

Anton_och_Sebastian
470-seglarna Anton Dahlberg och Sebastian presterar på VM i Perth

Anton_och_SebastianSverige är i OS med klasserna Radial och Finnjolle genom Josefin Olsson och Daniel Birgmark redan efter 8 av 11 seglingar. Idag behöver 470 herrarna Anton Dahlberg och Sebastian komma bland de 25 främsta för att bärga den tredje platsen. I matchracing är det upp till bevis för de svenska damerna idag.
Se video från fredagen!

Fredagens seglingar började lite trevande med en mulen morgon och sjöbrisen kom inte igång förrän efter lunch, men när solen brutit igenom ordentlig under eftermiddagen så nådde vindarna upp till 14-18 knop.

Kjellberg
Anna Kjellberg och hennes besättning var nära att åka på stryk av svenska juniorer.

I matchracingen slogs två svenska besättningar och en dansk om den sista platsen till nästa round-robin. Den unga besättningen med Caroline Sylvan vid rodret och gastarna Louise Kruuse af Verchou och Frida Langenius blev till slut endast en seger ifrån att sensationellt slå ut de mer meriterade kollegorna Anna Kjellberg, Malin Källstgröm och Lotta Harrysson. Men det är den äldre besättningen som idag går in i en ny round-robin där 16 besättningar slåss om de 4 återstående kvartsfinalplatser och de kanske ännu mer intressanta 4 nationsplatserna till OS 2012.

Anton_och_Sebastian
Anton Dahlberg vid rodret och Sebastian Östling i trapetsen under tuffa förhållanden i Perth.

Bästa svenskar i fleetracingen så här långt är Dahlberg/Östling i 470 som genom bra starter och undanvindar lyckades hålla sig kvar bland de 10 främsta trots att en dålig kryssfart gör att det får kämpa för varenda millimeter banan runt. De seglade idag på den publikvänliga Centre Course dit de förhoppningsvis får återvända på söndag för att segla medaljrace för de 10 främsta besättningarna.

Josefin_Olsson
Josefin Olsson (närmast i bild) har chans att nå final.

Josefin Olsson ligger kvar på 13:e plats då hon hade vilodag idag efter att Radialerna genomfört 6 seglingar de 2 tidigare dagarna. Även hon har chans att nå söndagens finaler men då krävs toppresultat på lördagens avslutande seglingar i grundserien.

Finnjolle_Perth
Tuffa förhållanden för Finnjolleklassen och motgång för svenskarna.

I Finnjolleklassen där Sverige hade stora förhoppningar innan VM startade så har det gått tungt. Daniel Birgmark är bästa svensk på 13:e med och 13 poäng fram till en medaljrace plats inför lördagens 2 avslutande seglingar i grundserien. Björn Allansson som låg bra med i början av regattan blev tyvärr i förrgår skadad när han fick ett djupt sår i låret av centerbordet som krävde ett besök på akuten och 6 stygn. Trots detta så gjorde Björn en heroisk insats i den följande seglingen med en 7:e plats. Men ett stelt ben hämmade honom mycket både igår och idag och han har tappat ned till 29:e i sammandraget.

Under andra veckan av ISAF World Sailing Championships seglar de övriga klasserna, 49er, 470 dam, Star och Laser herr med stora svenska förhoppningar om medaljer och ytterligare OS platser. Det kan vara på sin plats att nämna att en nationsplats inte garanterar att man blir uttagen till OS, utan först måste också Sveriges Olympiska Kommitée övertygas om att man har en chans att kunna konkurrera på hög nivå  i Weymouth i augusti 2012.

Text: Svenska seglarförbundet och Gustav Morin.

Läs mer om det svenska laget i Perth: www.svensksegling.se/Elitsegling

Mer info på regattans hemsida: www.perth2011.com

Se snygga videobilder och intervjuer med några av seglarna:

https://www.youtube.com/watch?v=waErO6kR2R4