Vita X – världens vackraste muskel-elbåt?

Med dubbla motorer på motsvarande 200 hk vardera, sittplatser för åtta passagerare och en toppfart på 40 knop är begreppet muskelbåt inte långt borta. Spana in elbåten Vita X!

Den som fortfarande betraktar elbåten som en motorklen konceptbåt med oacceptabel räckvidd bör tänka om, för det gör ständigt nya framsteg på området i båtvärlden.

Det handlar om bärplanslösningar som kräver lite effekt, lättdrivna skrov eller rejäla batteripack och kraftpaket till motorer.

I fallet Vita X som är tio meter lång verkar man primärt marknadsföra det sistnämnda – kraft! Detta genom dubbla elmotorer som driver en vattenjet. Toppfarten är 40 knop.

Att skrovet skulle sticka ut som särdeles effektivt är lika tveksamt som svårt att avgöra genom bilderna. Men nog är båten vacker!

Enligt Vita själva ligger satsningen på ett utvecklat batteripaket och ett särdeles lättdrivet skrov. Allt enligt receptet ”gammal tidlös design och toppmodern teknologi” i en lyckad kombination. Vad det innebär mer specifikt framgår dock inte.

Batterikapaciteten är enorm.

Men ”utvecklad batterikraft” kan betyda enorma batterier för det är just vad man finner under durken. Eller vad sägs om 58,75 x 4! Det blir 235 kWh, vilket är mer än dubbelt så mycket som den kraftigaste Teslan.

Det råder inga tvivel om att Vita X är formad för varma breddgrader och den passar säkerligen perfekt in längs den franska rivieran där Vita superPower har sitt nätverk av snabbladdare.

Inredningslayouten är befriande krusidullfri med plats för åtta passagerare och gott om svängrum däremellan.

I övrigt präglas båten av till synes högklassiga snickerier i teak med detaljer i aluminium och – om man får tro tillverkaren – så ska båten vara en ljudlös fröjd att köra.

Vita X

Längd: 9,99 m
Bredd: 2,79 m
Motor: 2 x UQM Powewrphase HD220
Toppfart: 40 knop
Batteri: 4 x 58,75 kWh Lithium
Mer info: www.vita-power.com