Virus20 - frisk satsning på ungdomsbåt

Tvåmansbåten Virus 20
Tvåmansbåten Virus 20

Tvåmansbåten Virus 20Virus 20 är en tvåmans kölbåt med moderna seglingsegenskaper och stor seglingsglädje. Anpassad för enkel segling, men bjuder på fartfyllda upplevelser. Virus 20 lanseras på båtmässan ”Allt för sjön”, den 3–11 mars 2007.

Virus 20 lämpar sig väl till både kappsegling, matchrace, seglar- skolor och dagsturer. Framför allt fyller den behovet av en modern och rolig båt mellan jolle och stor kölbåt.

Den används sedan flera år som instruktörs- och tävlingsbåt för ungdomssegling av Luleå Segelsällskap.

Hela båten är anpassad för enkel segling, det gäller allt ifrån den stora sittbrunnen till däckslayout och segelhantering. Den moderna skrovformen och segelplanet med bla gennaker på peke ger trots enkelheten både spännande och fartfyllda seglingsegenskaper.

Virus 20 är en entypsbåt, här sätts taktik, vägval och rätt utnyttjande av vindförhållanden i absolut fokus. Med maxvikt på besättningen (200 kilo) kan alla kappsegla på lika villkor, gamla som unga, tjejer som killar.

Att segla mot andra kölbåtar går också bra, då seglar man på LYS 1.10.

Vid cruising/ campingsegling förvarar man sin packning i de stora vattentäta utrymmet fram i båten. Det kommer du åt via en stor rufflucka från sittbrunnen.

Med köl och roder som går att plocka bort är det lätt att traila båten bakom vanlig personbil. Av- och påmastning, sjösättning och upptagning görs lätt för hand av två personer.

 

Fakta Virus 20:

Längd: 6 meter

Bredd: 2,4 meter

Djup: 1,45 meter

Vikt: 500 kg

Kölvikt: 200 kg

Storsegel:13 kvm

Fock: 7,2 kvm

Gennaker: 40 kvm

LYS: 1,10