Vinnaren i Mini Transat

Mini winner boatDet tog fransmannen Benoit Marie 18 dygn, 13 timmar och en minut att genomföra Mini Transat. Det ger honom en snittfart på 8,25 knop, vilket är väldigt imponerande för en båt som bara mäter 6,5 meter.

Båten med namnet benoitamarie.com (FRA 667) korsade mållinjen i Pointe – à – Pitre i Guadeloupe kl 17,46 lokal tid den 1 december (21h 46mn 05s GMT ) .

Benoît Marie tävlar i Protoklassen, vilket innebär att det är i princip fritt att modifiera båten som man vill inom en så kallad boxregel. Bland annat har alla båtar i den här klassen svängköl. Men det verkar ändå inte ha hänt allt för mycket på utvecklingsfronten då vinnarbåten är densamma som Thomas Ruyant van Mini Transat med 2009.

I protoklassen är alltså båtarna så kallade oneoffs, dvs unika, men ändå inom boxregeln för tävlingen och klassen. Här deltar båtar som har unika designlösningar, eller bara modeller som ännu inte nått upp till serieklassens krav på tio godkända exemplar. I regel är prototbåtarna 7-10 procent snabbare än Serieklassens båtar. Detta tack vare att båtarna är mer extremt designade med lättare vikt, större rigg och mer avancerade köllösningar för effektivare viktfördelning.

Klassen är även i regel mer avancerad, och ses av många som en arbetsbänk för större framtida kappseglingsbåtar. Det är ju smidigt och billigt att prova ut lösningar på en liten båt innan man applicerar dem på en större och dyrare båt. Detta argument gör att även etablerade båtkonstruktörer satsar stort på klassen.

Det här var Benoît Maries första stora seger i ett stort solorace . Under två år har hans seglingskarriär gått spikrakt uppåt.

Mini Transat 2013 har varit riktigt tufft race. Det började med en mycket frustrerande väntetid på grund av hårda vindar som svepte in över Biscayabukten.

Direkt efter start fick fältet känna av Biscayas brutalitet, vilket resulterade i att många båtar förliste, dock behövde ingen sätta livet till.

Av de 3 700 sjömilen var det bara tre som bjöd på kryss, vilket är unikt för det här racet men också avgörande för vilken båt som vinner. Det är inte minst väldigt tydligt i Serieklassen som jag seglade i år 2011.

Seriebåten Nacira 6,50 är en ren undanvindsdesign, vilket till stor del förklarar varför de tre båtarna som leder just nu är så överlägsna. Extra kul är att min seglarbuddy Aymeric Belloir verkar vinna detta års race i serieklassen. Det är speciellt roligt för Aymeric då han inte fått stå i rampljuset sen hans framgångar i Figaro2-klassen 2007. Detta kan vara hans stora vändning.

 

 

Här är en video från träningen inför racet.

Se fler bilder och videor från racet.