Vinnare i apriltävlingen 2008 på hamnen.se

Vinnaren i apriltävlingen får en M-Tech VHF från Navship.
Vinnaren i apriltävlingen får en M-Tech VHF från Navship.

 

Vinnaren i apriltävlingen får en M-Tech VHF från Navship.Vinnaren i apriltävlingen på hamnen.se är Magnus Ingesson från Olofström. Han har vunnit en exklusiv M-Tech VHF från Navship, värde cirka 1 800 kronor. Se rätta svaren på tävlingsfrågorna.

 Vinnaren i apriltävlingen på hamnen.se är Magnus Ingesson från Olofström. Han har vunnit en exklusiv M-Tech VHF från Navship, värde ca 1 800 kr.


Läs mer om M-tech från Navship

De rätta svaren på frågorna är:

Fråga 1:

Ostindiska Kompaniet
Engelsmannen Colin Campbell (1686-1757) anses av många vara den egentliga initiativtagaren till Ostindiska Kompaniet, ett bolag som kom att göra Göteborg till ett viktigt handelscentrum i 1700-talets Europa.
I Göteborg byggdes en replik av Ostindiefararen ”Götheborg” som stod färdig sommaren 2004. Föregångaren förliste år 1745 vid det välkända undervattensgrundet ”Hunnebådan”.

Vilken var en av de huvudsakliga varorna man lastade i Kina?

1. Silver
2. Silke
3. Porslin

 

Rätt svar: Porslin

Fråga 2:

Borgen
”Ett ensamt torn reser sig mellan låga, tjocka murrester”. Det var sagofarbrorn själv, H C Andersen som reste här och fascinerades av den romantiska slottsruinen. Men det har utspelats långt annat än romantik här. Under medeltiden härskade här grymma tyranner. Gustav Vasa intog borgen 1521 och här föddes hans son Johan (kung Johan III). Idag kan man besöka ruinen med båt, här finns både gästhamn och krog.

Du passerar borgen på väg ut eller in i Göta kanal. Vad heter den?

1. Sundsborg
2. Mem
3. Stegeborg

Rätt svar: Stegeborg


Fråga 3:

I Bohuslän
Sjöboden och skutan ligger i ett kustsamhälle i Bohuslän, innanför Väderöarna. Förr var detta det största skutsamhället näst efter Skärhamn. Redan 1572 fanns här en tullstation. Idag är det en brokig och välbesökt sommarort, som de flesta av de gamla fiske- och skutsamhällena i Bohuslän. Vid insegling från havet finns ett sjömärke som brukar kallas ”Saltskärs Käring”. Det är en tolv meter hög båk, byggd i järn och trä, som ser ut som en gumma.


Vad heter samhället?

1. Hamburgsund
2. Grebbestad
3. Hunnebostrand

Rätt svar: Hamburgsund


Tävlingen pågick under perioden 15-25 april 2008.