Snabbast till havs – vild racing i tyngsta klassen

Superboat World Championship i Key West, Florida är världens mest prestigeladdade race inom offshore. Se när de allra tyngsta ekipagen gör upp i täta race.

Det finns fler klasser inom båtracing än vad en normalfuntad person kan hålla reda på. Men det finns bara en klass som går under Offshore Unlimited. Och som kan tävla om titeln ”världens snabbaste offshore-racer”.

Man tävlar med extremt lättbyggda katamaraner med upp mot 3 000 hästkrafter i motorrummet.

En av de mest omtalade ekipagen är Miss Geico som har sin hemmahamn i riviera Beach, Florida, och som framförs i upp till 200 miles per hour i öppen havssjö av herrarna Marc Granet (driver) och Scott Begovic (throttle).

Många sjömil
Under en racevecka i Key West så tävlar man i tre dagar och blandar upp tävlingsdagarna med tre testdagar. Till skillnad från många andra racingklasser så ställer man sällan eller aldrig in tävlandet på grund av dåligt väder.

Det får med andra ord blåsa bäst fanken det vill. Man kör ändå. Ju starkare vindar desto mer spektakulär racing.

När veckan är över så vet man vilken båt och vilket team som är snabbast i världen när det gäller långdistanskopp på öppet vatten.

Se videoklippen från Superboat World Championship in Key West 2015, 2014, och ett spektakulärt klipp som visar när drivaxeln på Miss Geico lämnar in för gott.