Viksund 007 – Bonds båt i nyproduktion

I filmens värld är Glastrons lilla rappa sportracer en båt utöver det vanliga. Inte minst i James Bond-klassikern Live and let die från 1973 där den går lika bra på land som i vattnet och genom luften.


Nu sätts den åter i produktion och kommer att säljas under namnet Viksund 007.

Norske Jostein Viksund är inte bara intresserad av de Viksund-båtar som han producerar och säljer på Sri Lanka. Han har också haft ögonen på en alldeles speciell sportbåt ända sedan barnsben. En sportbåt av märket Glastron och som Roger Moore vansinneskör i filmklassikern Live and let die eller Leva och låta dö på ren svenska.

Men att få tag på en sådan är inte lätt eftersom det bara finns ett fåtal kvar i världen.

Så tacka tusan för att Jostein Viksund höll på att ramla av kontorsstolen när en av hans amerikanska medarbetare ringde och berättade att han hade hittat ett exemplar åt honom. Nu har han gjutit av Bond-båten och börjat producera den för försäljning på nytt.

– Det finns mycket nostalgi i det här projektet och vi ser redan nu att det finns ett stort intresse. Vi är många som är uppväxta med James Bond och den fick mycket marknadsföring i biosalongerna när det begav sig. Båten har nog gjort intryck på alla som gillar James Bond, säger Jostein Viksund.

I filmens värld verkar den tåla nästan vad som helst (även om den ser litet skamfilad ut i fören efter parkeringen inne i polisbilen (se videon). I verkligheten kanske den inte är fullt lika hållbar men vi vet att den ovanligt plana bottnen gör den mycket lättdriven, accelerationsnabb och härligt temperamentsfull.Speciellt om man bestyckar den med den utombordare på 150 hk som Jostein Viksund och hans mannar rekommenderar. Då kan man räkna med en toppfart på 45 knop.

Priset är ännu inte fastställt men beräknas landa på i runda slängar 30 000 dollar plus moms med 150 hk på akterspegeln.

Viksund 007

Längd: 6,26 m
Bredd: 2,30 m
Rek. motorstyrka: 60-150 hk
Toppfart: 45 knop
Antal personer: 5
Pris med 150 hk: 30 000 dollar
Mer info: www.viksundboatasia.com