Viggos och Mios båt stulen och återfunnen efter tjuvjakt

Syskonen Viggo och Mio, 8 och 11 år, hade bara haft sin båt i två veckor när den stals och återtogs efter en dramatisk konfrontation med tjuvarna.

Barn_bat_inledningsbild
Syskonen Viggo och Mio, 8 och 11, hade bara haft sin båt i två veckor när den stals och återtogs efter en dramatisk konfrontation med tjuvarna.

Sex år har gått sedan Hamnen rapporterade om Kevins Smuggler 18 som stals och som sedan återfanns tack vare en efterlysning på sociala medier. Nu har dẹt skett igen.

Eller ja – åtminstone en händelse som är snarlik det som skedde där och då. Nu som då gällde det en liten fräck sportbåt. Dock med skillnaden att den tillhörde sönerna, Viggo och Mio Liljegren, åtta och elva år, och inte Kevin själv.

Återigen var det pappa Kevin som först upptäckte att båten var borta från sin brygga vid Reimersholme. Vis av erfarenhet agerande han på samma framgångsrika sätt som vid förra båtstölden.

Agerade blixtsnabbt

– Det gällde att snabbt få ut en efterlysning via båtvänner och andra på sociala medier vilket jag också fick. Men sedan kom det värsta – att ringa hem till barnen och berätta vad som skett, berättar Kevin.

Han fortsätter:

– De blev naturligtvis förkrossade då båten, en Fletcher med en 70-hästare, var något som de hade sparat till länge. Må vara att jag och min fru fick skjuta till en slant när affären väl skulle göras upp. Nyheten om att barnens båt hade blivit stulen spred sig som en löpeld på sociala medier och snart nog fick vi napp. Allt medan vi gav oss ut för att leta efter båten på egen hand.

Polisjakt med blåljus

Efter en stunds letande plingade det till i telefonen. Och se – inlägget på sociala medier hade redan gett resultat. Det var bilder på barnens båt när den hade åkt förbi i Norrsundet mellan Helgö och Ekerö i Mälaren. Kevin kontaktade då sjöpolisen som satte av med blåljus mot platsen där de misstänkte att båten nu kanske befann sig. Nog kändes det som att polisen visste var de skulle leta.

– Och mycket riktigt, säger Kevin, så återfanns båten vid en så kallad pirathamn tillsammans med annat stöldgods och snart nog kom polisen med barnens båt på släp.

– Jag säger bara, den glädjen som Viggo och Mio utstrålade när de fick se sin båt igen glömmer jag aldrig, berättar Kevin.

Så denna story slutade ungefär som storyn om din båt för sex år sedan?

– Ja, fast ännu bättre. När jag fick tillbaka min Smuggler 18 så var den illa medfaren. Motorn var helt slutkörd och man hade gjort ett uselt försök att måla om båten. Propellern var krokig och det var massor av skador på skrovet – för att nämna en del…

– Men i det här fallet så verkar det mesta vara okej. Vi har hittat några mindre repor och så upplever vi att motorn kyler lite dåligt efter stölden. Men i det stora hela har den klarat sig bra.

Och vad hände med tjuvarna?

– Så mycket vet jag att de hade fått veta att det var barn som de hade stulit ifrån. De hade också fått en skarp tillsägelse om att aldrig mer närma sig den bryggan igen. Vad som sedan händer rent rättsligt är en annan sak, avslutar Kevin Liljegren.