Videor och fantastiskt bildspel från VOR

VOR first 4 days-21 PuffEfter en nervkittlande lättvindsrepa genom Medelhavet är nu alla båtarna på väg ner mot Kanarieöarna och de har redan stött på vindar över 15 m/s. Här är de senaste videorna och ett fantastiskt bildspel från de första fyra dagarna.

Fältet höll sig i en klunga och det var inte förrän de närmade sig Gibraltar under natten till måndag som det första rycket kom. Team SCA bröt sig loss och valde en nordligare rutt än konkurrenterna. Närmare den spanska kusten hittade de fördelaktiga vindar som gjorde att de passerade Gibraltar först och lämnade medelhavet med en knapp ledning.

I Atlanten handlar mycket om att nå passadvindarna som gör att man kan sätta full fart söderut. Men dessa vindar har hittills knuffats bort av ett lågtryck som lagen försökt ta sig genom sedan de passerade Gibraltar. På andra sidan om lågtrycket väntar vind från nordväst, vilket är mycket gynnsamt för att segla mot Kanarieöarna och sedan nå passadvindarna.

Kulingvindar
Besättningarna slet under natten till tisdagen i tuff sjö och vind på över 15 m/s. Under tisdagen avtog vinden och lagen har de senaste 12 timmarna seglat nära den Marockanska kusten med vind kring 5 m/s. Team Vestas Wind valde en väg längre ut från kusten vilket kostade dem dyrt. I gryningen låg de 15 sjömil bakom ledande Abu Dhabi Ocean Racing och det är det största avstånd som hittills mätts mellan ledaren och sista båten sedan starten.

De övriga sex båtarna ligger inom åtta sjömil från varandra och hela fältet är på väg söderut. Nästa stora vägval handlar om att segla väster eller öster om Kanarieöarna. Båtarna beräknas komma till ögruppen i morgon eftermiddag.

Hårt slit
I den tuffa konkurrensen handlar dock inte allt om rätt vägval. För att hänga med i fältet krävs ett febrilt arbete ombord och många manövrar som sliter på besättningarna även när vinden är lättare. 


– Dag fyra är väldigt speciell för vi börjar äntligen komma in i en rytm och en vardagsrutin, rapporterade Team SCA:s onboard reporter Corinna Holloran under onsdagsmorgonen. 


– Våra kroppar börjar vänja sig vid att vi sover i korta perioder, två timmar som mest, trots vårt vaktschema på fyra timmar. Flera seglare har noterat att de inte haft någon hel frivakt på grund av att de minst en gång väckts för en vändning eller ett segelbyte varje gång de försökt sova.

Team SCA ligger just nu femma. Dongfeng Race Team med Martin Strömberg ombord ligger enligt den senaste rapporten på andra plats, knappt två sjömil bakom Abu Dhabi Ocean Racing.

Volvo Ocean Race rapporterar från racet i sitt program ”Inside track”. Här är avsnitt 1.

Inside track avsnitt 2.

Inside track avsnitt 3.

Foto:

Matt Knighton/Abu Dhabi Ocean Racing
Marc Bow/Volvo Ocean Race
Stefan Coppers/Team Brunel
Corinna Halloran/Team SCA
Amory Ross/Team Alvimedica
Brian Carlin/Team Vestas