Medelhavet till Sverige i liten båt – del 4

Del 4

Del 4Fjärde och sista delen av Pontus Göranssons hemsegling till Sverige, från Guernsey till Kullavik som är slutmålet för äventyret.

Kan du rekommendera andra att segla hem som du gjorde?
– Så här i efterhand så var seglingen hem från Medelhavet helt klart ett äventyr men det var ingen dans på rosor. Att segla här hemma är rena semesterseglingen jämfört med att segla hem en båt från Medelhavet. Skillnaden är enorm. Det är viktigt att man har det klart för sig. Haven där nere är mer nyckfulla och hotfulla. Jag har seglat över Atlanten och det var rätt soft jämfört med seglingen från Medelhavet. Sedan beror det självklart på vilket väder man har men man skall räkna med oberäkneligt sådant och mycket motvind om man seglar till Sverige. Båtens storlek och design är också avgörande. Det är även mycket logistik med att dels ta sig ner och besiktiga båten men framförallt att frakta ner prylar och att utrusta båten på plats, långt ifrån sin egen hemmahamn och verkstad.

Hur värvade du besättning?
Att rekrytera starka gastar för 11 veckor är också pyssel. Sedan kostar det ju en hel del, jag tror det gick år drygt 45 000 kr innan båten var hemma.  Jag skulle kunna tänka mig att köpa båt utomlands igen men då får den ligga norr om La Rochelle. Portugal vill jag inte passera igen på nordlig kurs.

Skulle du göra om seglingen?
– Ha, faktiskt inte. Nästa gång tar jag kanalerna hem, inget snack. Skall jag transportsegla en båt samma sträcka vill jag ha bra betalt. Mer än den vedertagna tariffen på 1 euro per distansminut.

Kan du rekommendera andra att köpa båt utomlands?
– Både ja och nej. Nu är det ju väldigt förmånligt för oss att köpa båt utomlands med tanke på vår starka krona. Men man måste vara om sig och kring sig med själva affären för att inte bli blåst. Var alltså väl påläst! Se till att göra en omfattande besiktning av båten, något som är både svårt och tidskrävande. Denna tjänst kan man ju köpa in men jag gör det hellre själv. Tänk också på att den information som utlovas om objektet sällan stämmer. Hur noga man än är här hemma och ber om all tänkbar information så dyker det alltid upp tråkiga överraskningar. När jag var i Pula i Kroatien och kikade på ett objekt var det utlovat att båten skulle ha höga racingmasten. Detta dubbelkollade jag flera gånger. Väl på plats i Kroatien såg vi direkt på bryggan att båten inte hade den höga masten. Det var tråkigt att behöva åka 2oo mil för att upptäcka det.