Svenskar kraschar med extrem katamaran

Team Westerlund, som är Sveriges stolthet i den stentuffa X-Catserien (Extreme Catamaran), hade andraplatsen inom räckhåll när olyckan var framme. Båten slog runt i närmare 100 knop. Se den spektakulära videon från Fujairah Grand Prix.Den gångna helgen blev ovanligt dramatisk för svenska Team Westerlund. Efter att ha knipit sig till en fin fjärdeplats i tidskvalet gjorde de sedan en ganska misslyckad start i huvudtävlingen. 
Fyllda av revanschlust krigade piloten Joakim Kumlin och andrepiloten Daniel Svensson sig upp i fältet och hade andraplatsen inom räckhåll när de slog runt i närmare 100 knop.

– Det var en rundbana med tre bojar. När vi precis hade passerat boj nummer tre på nionde varvet så smällde det bara till. Jag måste erkänna att vi blev ganska förvånade, säger Joakim Kumlin. Och fortsätter:

– Det var ganska gropig sjö och krångliga förhållanden och vi gjorde som vi brukar. Körde så fort som möjligt i de rådande förhållandena. Men den här gången gick vi tydligen över gränsen. Framför kameran inne i cockpit visar svenskarna prov på hur man tar sig ut ur en upp-och-nedvänd katamaran enligt skolboken. En manöver som de har övat på otaliga gånger och som bevisligen satt i ryggmärgen när det väl gällde.

– Vi reagerade blixtsnabbt och fick av oss säkerhetsbältena direkt. Sedan fick jag upp nödluckan i botten på katamaranen och kunde ta mig ut. Väl ute kändes det som om det tog lång tid innan Daniel kom så jag förberedde mig på att dyka ner i båten igen för att assistera honom. Men min känsla där och då stämmer inte riktigt överens med verkligheten.

På filmen ser man att Daniel kommer ut ur båten direkt efter mig, säger Joakim Kumlin. Kumlin och Svensson blev sedan snabbt omhändertagna när de kom ut ur bottenluckan. De försågs med nack-kragar och transporterades till sjukhuset där det konstaterades att de var ordentligt omtumlade. Men oskadda.

Första videoinslaget från serien 2014. Serien går att följa i en serie på Tv4 Sport.