Victory Challenge vintertränar i Dubai

Victory Challenge gör som Americas Cup försvararen Alinghi och förlägger sin vinterträning till Dubai i Förenade Arabemiraten. Med jättlelika transportplan flygs SWE 63 Örn och SWE 73 Orm från Valencia till Dubai.

– Med tanke på att seglingsförhållandena i Dubai är likvärdiga med Valencia i april och maj räknar vi med att få betydligt fler högkvalitativa träningsdagar på vattnet, säger skepparen Magnus Holmberg.

Det är en stor utmaning för Victory Challenge att transportera team, båtar, containrar och övrig utrustning från Valencia till Dubai.

örn (SWE 63) och Orm (SWE 73), som väger 24 ton vardera, flygtransporteras mellan Spanien och Förenade Arabemiraten.

Flygtransporten sker med två ryska jättelika transportplan av typen Antonov. Victory Challenge har sedan en tid tillbaka ett mindre team på plats i Dubai för att förbereda den logistiskt komplicerade operationen.

För att förbereda vinterträningen förstärks teamet som redan är på plats i Dubai i ett första skede med delar av seglingsteamet och båtbyggare och segelmakare . En temporär bas, med segelloft, nödvändiga verkstäder och kontor etableras vid Jumeirah Beach.

Americas Cup-projekt som stannar kvar i Valencia kan visserligen få träningsdagar på vattnet under vintern men förhållandena i Dubai de vind- och väderförhållanden som råder i Valencia under våren och försommaren.

– Den tvåbåtssegling vi haft under hösten i Valencia har varit mycket effektiv och vi har uppnått våra mål. Men helt planenligt har det varit fokus på utveckling av båt och mindre på racing och besättningsarbete, säger Magnus Holmberg.

Det har handlat mycket om segelutveckling och riggtester med mera, utförda som förberedelser för SWE 96, den nya båt som för närvarande byggs på varvet i Lindholmen Science Park i Göteborg.

– Den första tiden efter sjösättningen av en America’s Cup-båt handlar om strukturtester och optimering. Det tar en viss tid innan man kan segla den för fullt. Därför vill vi inte säga nej när vi får en möjlighet att addera så många dagar av renodlad seglingsträning, säger Magnus Holmberg.

Knappt fyra månader återstår tills tävlingarna inom ramen för 32a America’s Cup återupptas, med den sista för-regattan Valencia Louis Vuitton Akt 13.

Och med den närmar sig utmanarserien Louis Vuitton Cup, när de elva utmanarna ska avgöra vem som blir Utmanaren som får möta försvararen Alinhgi i America’s Cup-finalen. Ahlingi har sedan tidigare förlagt sin vinterträning till Dubai.

Louis Vuitton Cup inleds den 16 april och efter round robin, där alla möter alla två gånger, är sju team utslagna. I det 32a America’s Cup sker inga kvartsfinaler som det gjorde i senaste Louis Vitton Cup i Auckland. Bara fyra team går vidare till nästa omgång, semifinalerna.

– Vårt mål är att knipa en av de fyra semifinalplatserna. Med vinterträningen i Dubai bedömer vi det som att vi ökar chansen att nå det målet, säger Magnus Holmberg.