"Vi har bra chanser att ta medalj"

Ready Steady Tokio Sailing 2019. ©PEDRO MARTINEZ/SAILING ENERGY/WORLD SAILING

Josefin Olsson och Jesper Stålheim fick på fredagen det efterlängtade beskedet från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) att de är uttagna till OS i Tokyo 2020. Nu är fyra svenska besättningar klara för de olympiska spelen som invigs om mindre än sex månader.

Jesper Stålheim gör därmed sitt andra OS. Han var på 16:e plats i Laser i Rio för fyra år sedan. Men efter att ha vunnit för-OS i Enoshima, där OS-seglingarna avgörs, är siktet ställt betydligt högre i Tokyo. Trots flera EM-medaljer och ett EM-guld (2016) sätter 31-årige Jesper segern på för-OS högst på sin meritlista.

– Det var självklart en boost för självförtroendet inför OS. Det kommer att vara utmanande förhållanden under OS, så det känns skönt att veta att jag presterade bra i liknande förhållanden i för-OS, säger Jesper Stålheim som trivs bra i Japan:

– Det är en väldigt bra arena. Toppenbra till och med. Bra klubb, bra stad och toppenförhållanden, säger han.

För Josefin Olsson blir det tredje gången hon åker till OS för att tävla i Laser Radial. I London blev det en 18:e plats och i Rio kom hon sexa.

 

– Jag hoppas på tredje gången gillt i Tokyo. Det känns väldigt bra att åka till Japan. Jag har massor av nyttiga erfarenheter med mig från både för-OS och VM, säger Josefin.

Det var såklart en boost att vinna för-OS.

Jesper Stålheim.

Seglingens förbundskapten, Magnus Grävare, gläds över besked och att Jesper och Josefin nu kan koncentrera sig på att förbereda sig på bästa möjliga sätt.

– Både Jesper och Josefin var ju med redan 2016, Josefin även 2012, och målet för dem har allt sedan dess varit att bygga kapacitet så att de kan vara med och slåss om medaljer på OS 2020. De har delvis uppnått detta mål, vilket de visade under 2019 på VM för Josefin där hon visserligen ”bara” blev sexa, men då räknade med en diskvalificering. Annars hade hon tagit guld eller silver på detta mästerskap.

Likaså visade Jesper sin kapacitet då han vann för-OS mot hela världseliten på OS-banorna i augusti, säger Magnus Grävare och fortsätter:

— Gemensamt för de båda är dock att de inte alltid, på alla regattor, är med och slåss om medaljerna. Men att de 2019 gjorde detta på de viktigaste tävlingarna. De har en bra chans till medalj i augusti, men måste göra optimala förberedelser fram till dess för att uppnå målet.

Samtidigt som SOK presenterade Jesper och Josefin som OS-klara fick även friidrottarna Angelica Bengtsson och Kim Amb samt simmarna Erik Persson och Louise Hansson sina OS-biljetter.

Både Josefin och Jesper har bra chans att ta medalj.

Magnus Grävare, förbundskapten seglingslandslaget.

Gemensamt för de sex är att de alla deltagit i minst ett OS tidigare.

– Det är viktigt med erfarenhet och det är viktigt med en bra planering, samt att man hamnar rätt i sina förberedelser, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK och fortsätter:

– Vi är inne i en viktig fas nu när vi noggrant slutplanerar allt kring och inför ett spel vad gäller resor, förläger och dess träning samt acklimatisering, liksom det praktiska i Japan.

Hittills har 21 individuella idrottare och fem lag fått klartecken från SOK att delta vid sommarspelen i Japan, som invigs den 24 juli.

Svensk segling har nu fyra besättningar klara för OS. Förutom Jesper och Josefin så fick Max Salminen (Finnjolle) och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström (470) sina OS-biljetter i december.