Veteranbåtsmöte i Wasahamnen

Veteranbåtar i Wasahamnen under SkärgårdsmässanUnder helgen arrangeras skärgårdsmässa och veteranbåtsmöte i Wasahamnen i Stockholm. Massor av besökare och många vackra motorbåtar och segelbåtar var på plats under lördagen. Vi har fångat några guldkorn i ett stort bildspel.

Den första SkärgårdsMässan arrangerades i Wasahamnen på Djurgården i maj 1989 och den har därefter drivits varje vår. Initiativtagare är Anders Åkerman som har visionen om en folkfest för att inviga skärgårdssommaren med alla möjligheter som bjuds till rekreation, livskvalitet och upplevelser. Mässan har vissa år lockat upp till 100 000 deltagare.

Under lördagen strålade solen och kajen kantades med sommarsuktande shortsnjutare med en stekt strömming framför sig, antingen i knät på bryggan eller på restaurang. 

Klassiska långsmala kappseglingsbåtar samsades med små tändkuleförsedda snipor, kultförklarade kabinbåtar och ståtliga motorkryssare. Några blickfångande detaljer var bland annat en högst antik utombordssnurra och en Vodkahållare i en av de större trämotorbåtarna som för övrigt verkade hålla en trevlig fest på akterdäck.

På Stockholms omgivande vatten syntes också flera klenoder. En vacker snipa gled utanför Strandvägen, en vedjakt stävade in mot staden och briggen Tre Kronor stoltserade med nästan fullt hissade segel i den friska brisen.

På förmiddagen gick första delseglingen i en hyllningsregatta för konstruktören Peter Norlin. Uppgörelsen äger rum idag, söndag, och chansen att njuta av nostalgikänslor i Wasahamnen finns kvar i ett par timmar till.


Foto: Gustav Morin.

Läs mer om veteranbåtsmötet och om Skärgårdsmässan.