Vendée Globe – snart start för tidernas stolleprov

Segla ensam, non-stop, runt jorden, utan någon som helst assistans. Det är vad 29 skeppare står inför i det som beskrivs som seglarvärldens mest extrema utmaning.

En del kallar det för mandomsprov. Andra föredrar stolleprov. Oavsett vilket så går starten för den åttonde upplagan av Vendée Globe den 6 november.

Start och mål är i den franska orten Les Sables d’Olonne på atlantkusten. Därifrån tar man sig först förbi förbi Afrikas sydspets och Godahoppsudden och så vidare förbi Australiens och Nya Zeelands sydkuster.

Sedan rundar man Sydamerikas sydspets och Kap Horn för att avsluta med en nordlig riktning tillbaks till Europa och startpunkten.

Respiration

Clip Vendée Globe

Publicerat av Vendée Globe den 14 september 2016

Första gången som detta solorace seglades var 1989 och två liv har skördats sedan dess. Drygt hälften av deltagarna brukar bryta och i år är deltagarantalet rekordstort med 29 deltagare på start.

Nytt för denna gång är att man kommer att segla med foilande båtar vilket gör de redan snabba båtarna ytterligare ett par knop snabbare.

Bland de startande noteras legender som britten Alex Thomson och fransosen Morgan Lagravière. Gemensamt för dem är att de är tippade förhandsfavoriter. Se Lagravières framfart under träning i videoklippet är nedan.

Morgan Lagravière och Alex Thomson är två starka kort i leken.

Den yngste deltagaren är schweizaren Alan Roura, 23, och äldst är amerikanen Rich Wilson, 66.

Hamnen.se återkommer med rapporter från Vendée Globe under de tre månader som racet beräknas pågå.