I 200 km/h på vattenskida

Störtloppsåkarna kan slänga sig i väggen. Här är skidåkarna som åker fort på riktigt. På vattnet. Efter 1 800 hästkrafter. Se de osannolika videorna från världens galnaste vattenskidtävlingar.

Med en rejäl sele runt baken, skidbrillor, hjälm och ballar, biceps och underarmar av stål klarar de bästa åkarna i Bridge to Bridge Water Ski Classic att avverka 33 km på 10 minuter. Hela banan är 112 km och de snabbaste åker under 40 minuter

Och som om det inte vore utmanande och livsfarligt nog att ha en åkare bakom fartmonstret till båt så är det alltid två självmordspiloter som håller i bäst de kan.

Ingen hjälm eller flytväst i världen lär hjälpa om åkarna tappar kontrollen på de smala floderna och det bokstavligt går åt skogen.

Tävlingsförfarandet är att vattenskidåkarna släpps i vattnet 30 sekunder innan start, vanligast är att de hoppar i från fördäck. Man försöker tajma att den långa linan till åkarna ska sträckas precis innan startskottet. Och då är det järnet som gäller.

Åksjuka bör avstå
Föraren girar genom den kurviga floden och observatören håller koll på åkarna och kommunicerar hela tiden med föraren. Denne tittar alltså ständigt akterut och lär lita blint på sin förare.

Tävlingen startade redan 1961. Den går på Hawkesbury River strax norr om Sydney. Starten går vid Dangar island och mål är i staden Windsor. Tävlingen var som störst 1984 då 415 båtar och 1 660 åkare ställde upp. Fjolårets race lockade 116 ekipage.

Nära krasch
Men även på Nya Zeeland har man hakat på. Videon här nedan är från Wairoa Bridge to Bridge Race och 1,45 min in i videon uppstår en situation där det är på väg att gå rejält åt skogen. En förare missbedömer en kurva och är bara centimetrar från att köra rakt in i aktern på en konkurrent.

Båtarna är specialbyggda för vattenskidåkning och har ofta dubbla turboladdade V8-motorer på som mest 900 hk vardera. Båtarna är enskrovade och mäter sällan mer än sju meter men eftersom vattnet är platt lyckas de ändå nå hisnande farter på 200 km/h och håller som mest över 170 km/h i snitt.

Men det är inte bara vattenskidåkare som avverkar den 112 km långa sträckan. Även riktigt stora katamaraner med turbinmotorer tävlar och fartrekordet ligger för närvarande på 27 minuter och 51 sekunder, alltså en medelfart på 241 km/h.

Läs mer om det klassiska australienska vattenskidloppet på www.bridge2bridge.com.

Obs! Missa inte det sköna snacket mellan de australiensiska kommentatorerna i toppvideon.