Värmekamera ger nattsyn

Värmekamera ger nattsyn
Värmekamera ger nattsyn

Värmekamera ger nattsynKoppla kameran till plottern eller separat skärm med videoingång och du ser i mörker och dimma. Marinen, kustbevakningen och militär har länge använt värmekameror. Nu finns de som tillbehör till fritidsbåtar, även om de än så länge kostar en rejäl slant.

En värmekamera från Flir som passar för marint bruk och fritidsbåtar kostar mellan 50 000 och 100 000 kronor. Prisskillnaden beror på hur snabbt bilden visas på skärmen.

Med en 25 Hz kamera sker bildvisningen i realtid, med 9 Hz sker en viss fördröjning. Om kameran är fast eller rörlig påverkar också priset.

Vill du titta närmare på hur en värmekamera fungerar har du möjlighet till det på Scandinavian Boat Show, Älvsjö, 4 ? 8 november.

Här information om värmekameror saxat från den svenska distributören Marinplus :


Med en värmekamera från FLIR kör du säkert i totalt mörker, motljus, dimma eller rök tack vare att kameran mäter temperaturskillnader i stället för vanligt ljus. Du ser bättre än blotta ögat och en radar gör tillsammans!

För att se bilden från värmekameran ansluts den till en vanlig skärm med videoingång. Resultatet blir att det som är varmt visas vitt, och det som är kallt visas svart. Oavsett om det är mörkt eller ljust ute upptäcker värmekameran omgivningen perfekt. 

Användningsområdena är snudd på oändliga. Här är några av de vanligaste:

Mörkernavigering
Se prickar, fartyg som rör sig runt dig, bryggfundament, flytande timmer, klippor och annat som kan vara en fara om det inte upptäcks. När du kommer in i en naturhamn på kvällen ser du direkt båtar, ankarlinor, människor och djur. Med en Navigator Pan/Tilt upptäcker du en obelyst eka som ligger och driver i mörker på hela 1 km avstånd.

Navigering i dimma
Har du en värmekamera ser du klart och tydligt genom lättare dimma. Långt innan andra ser dig har du full koll på omgivningen och kan säkert fortsätta framåt.. Är det riktig tjock dimma (CAT III), blir räckbidden begränsad, men du ser ett par hundra meter i alla fall.

Motljusnavigering
Hur många gånger har du inte suttit och kisat in i solen för att kunna se båtar framför dig? Med en värmekamera ser du allt tydligt och klart. Vad det beror på? Kameran ser inte ljuset från solen utan mäter den endast som en varm prick. Allt annat som normalt blir stört syns klart och tydligt.

Övervakning
En värmekamera upptäcker direkt om någon eller något närmar sig. Oavsett om du övervakar en marina eller en parkeringsplats är kameran mycket effektiv. För polis och kustbevakning är en handburen värmekamera ett suveränt hjälpmedel. Finns det någon i närheten syns personen klart och tydligt. Har du en videostreamer kan du lätt övervaka en plats på distans via internet.

Räddningstjänst
Att söka efter människor överbord med en värmekamera är mycket effektivt. Har någon fallit överbord är tiden till att personen hittas kritisk. En människa i vattnet upptäcks på 300 m med en Navigator Pan/Tilt! Värmekameran minimerar söktiden och räddar liv.