Världsstjärnor älskar extrem segling i skärgården

Kappsegling genom skärgård istället för runt bojar är enormt exotiskt och både svenskar och utlänningar älskar konceptet. Darren Bundock (bilden), världstoppseglare i F18-klassen, och tidigare Tornadostjärnan Dany Paschalidis sprider nu ordet.

”Raid Revenge var grymt häftig segling och fantastiska miljöer men att ta del av bastutraditionen och tränga in oss i ett kokhett litet rum med 40 karlar klarade vi oss utan”, skriver Darrens gast Jeoren Van Leeuwen.

Foto: Love Strandell & Oscar Morin.

Redigering: Love Strandell.

Så här kommenterade Tornadoseglaren Dany Paschalidis Raid Revenge:

”Det här var det bästa racet jag upplevt under min 30 år långa seglingskarriär!”.

Här följer brevet från Darren Bundocks holländske gast Jeoren Van Leeuwen:

”Jag vill börja med att ge er en klar uppfattning om hur svår denna är Raid: … Det blåser 10 m/s, spinnakern är uppe och jag hänger i trapets längst bak i aktern med spinnakerskotet i munnen, gps i ena handen, iPad i den andra, och en grynna närmar sig snabbt framför oss ……. Och min satans rorsman gormar; ”kan vi gå över eller under ……???!”

Allt detta sker under de första 5 minuterna av racet!

Under första helgen i juni deltog vi i Raid Revenge (www.raidrevenge.com) i den svenska skärgården. Ett riktigt stort äventyr! Ett helt annat raceformat än vad vi är vana vid.

Istället för att bara runda några märken var vi tvungna att navigera oss fram via waypoints, öar och klippor. Racing i den svenska skärgården driver dig verkligen till det maximala för att hitta snabbaste vägen! Ett sätt att segla som ständigt tvingar dig att välja mellan den kortaste eller den säkraste vägen.

Allt handlar om navigering, en aspekt som var helt ny för oss. Men vi klarade det med en enkel GPS (för bäring och distans) och en Ipad som gav oss en överblick över alla öar och klippor, (över och under vattenytan). Vi överlevde faktiskt helt utan skador!

Förutom bra racing får man under Raid Revenge uppleva segling längs en av de vackraste kusterna på jorden.

Nätterna tillbringade vi i små mysiga stugor på ön Rånö. Det fanns inget rinnande vatten och ingen toalett. Behoven gjorde vi i ett 1 kvm stort skjul byggt ovanpå ett hål i marken!

Organisationen ordnade grillfest med mat som med råge räckte till ett gäng stora stora Swedish dudes, några Dutchies, några finska, en grekisk och en Aussie! Efter 10 timmars segling är mycket mat det första man behöver.

Enligt lokalbefolkningen är en stor tradition och en stor del av upplevelsen att avsluta dagarna i en bastu vid havet. Alla skandinaver anammade glatt detta påhitt i den vackra solnedgången. Men tanken på 40 nakna svenska killar i ett glödhett trähus – fick mig och Darren att avstå…

Slutsats: Raid Revenge är en fantastisk regatta till låg kostnad för alla F18-seglare! Vi fick verkligen ta del av den svenska gästfriheten! En otrolig upplevelse som jag inte vill missa. Ses nästa år i Sverige!”