Världsrekord – han har simmat 468,6 kilometer på öppet hav

468,6 kilometer! Så lyder det nya världsrekordet för distanssimning på öppet vatten. Och mer ska det bli då Jari Cennet Tammi fortfarande har en bit kvar till slutmålet Helsingfors.

Varldsrekord_distanssimning
Jari Cennet Tammi är på väg från Stockholm till Helsingfors.

Minns ni honom? Mannen som skulle simma från Stockholm till Helsingfors? Nu börjar han närma sig slutmålet. Något som igår eftermiddag innebar en tung milstolpe. En snabb titt på distansmätaren talade sitt tydliga språk. 468,6 avverkade kilometer innebar att han hade slagit nytt världsrekord för distanssimning på öppet vatten.

Avbrutet tidigare försök

Det här är dock inte första gången som Jari Cennet Tammi, 64, ger sig ut på långtur. För två somrar sedan simmade han från Oaxen i Södertälje till Öregrund, en sträcka på 328 km. Han har också gjort ett tidiga polisenare försök att simma sträckan Stockholm – Helsingfors men var tvungen att bryta mitt ute på Ålands hav. Inte för att han var trött utan för att GPS:en började plötsligt började ge högst tveksamma, för att inte säga felaktiga, kursangivelser.

Upplockad av polisen

– Så det var bara att kravla upp i kajaken och trycka på larmsignalen. Efter en timme och fyrtio minuter blev jag upplockad av den finska gränspolisen, berättade Jari i en tidigare intervju med Hamnen.

Man kan förstås ta finlandsbåten. Eller så kan man som Jari Cennet Tammi, 64, simma hela vägen från Stockholm till Helsingfors. (Klicka på bilden och se tidigare artikel.)

Viktiga lärdomar

Det tidigare försöket blev dock en viktig lärdom. Den här gången har han med sig tre GPS:er istället för bara en. Därtill har han utformat en mer genomarbetad strategi för att hantera vindar och strömmar.

Nu väntar vi bara på att Jarri ska nå målet i den finska huvudstaden.