Världsomseglande tv-profilen tar över känt båtvarv

Gurra Krantz sadlar om från världsomseglare till varvsman och tar nu över Gåshaga Marina efter Anders Almén – som figurerat som förståsigpåare i många av Skippos gör-det-själv-videor.

Gurra Krantz ska ta sig an ett nytt varv men den här gången handlar det alltså inte om ytterligare ett varv runt jordklotet med segelbåt, utan om att ta över rodret för ett av Stockholms mest välrenommerade marinor och servicevarv – Gåshaga Marina på Lidingö.

Även om världsomseglaren och numera även tv-profilen Gurra Krantz (se intervju om tv-produktionen över Över Atlanten) både arbetat på varv och byggt såväl segel-och motorbåtar förut, så är det här något nytt.

Och han har stora skor att fylla.

Han övertar nämligen verksamheten från Anders Almén, som byggt upp och drivit Gåshaga sedan 1994 men som framförallt figurerat som Skippos husexpert när det kommer till renovering av gamla båtar och installationer av diverse båttillbehör.

Efter 46 år i branschen ska jag nu segla mer på egen köl.

Anders Almén.

– Anders har ett enormt kunnande och är med all rätt en förståsigpåare av rang. Det är inte många jag känner som kan fylla hans skor, men Gurra är nog en av de få, kommenterar Hamnenreportern Claes Olivecrona som ofta utsatts för Anders Alméns pekpinnar.

– Det känns oerhört inspirerande att få ta över en marina som är en av de bästa och mest välskötta i branschen, säger Gurra Krantz, idag ledarskapskonsult och en av världens mest erfarna havskappseglare med fyra jordenruntseglingar, två America’s Cup-projekt och senast som skeppare i TV-serien ”Över Atlanten”.

Gåshaga Marina på Lidingö är en välkänd fullservicemarina med serviceverkstad, båtuthyrning, restaurang och ca 150 båtplatser i hamnen och förvaring av mindre båtar till stora lyxjakter.

Marinan har utvecklats och drivits framgångsrikt av Anders Almén sedan 1994 och haft samma medarbetare de senaste 15 åren.

Det är inte många jag känner som kan fylla Anders skor.

Claes Olivecrona, som ofta utsatts för Anders Alméns pekpinnar.

– Jag känner mig både stolt och ödmjuk inför att förvalta det fina arvet efter Anders, att erbjuda kunderna högsta kvalitet på service och ett bekymmersfritt båtägande. Men jag vill också ligga i framkant i utvecklingen av de förändringar som nu sker i både samhället och storstadens båtägande, förklarar Gurra Krantz.

– Tack vare ett bra gäng medarbetare som fortsätter med mig kan vi nu bygga vidare på den fina och kundnära verksamhet som finns och samtidigt lägga en ny grund för en framtidssatsning på Gåshaga, säger Gurra. Vi ser att delningsekonomi, hållbarhet och smarta städer ökar i betydelse och att kampen om att få tid och pengar att gå ihop i familjen blir allt viktigare.

För båtbranschen och kunderna har Anders Almén varit synonymt med Gåshaga Marina. Efter 46 år med att hålla kunders båtar flytande hägrar nu pension och att segla på egen köl.

– En epok är till ända och en ny börjar. Det är både med glädje och ångest jag överlämnar varvet, men det kan inte hamna i tryggare händer. Gurra tillför ett stort kunnande, positivt engagemang och gott ledarskap. Det blir en sund utveckling för marinan som kommer att gynna både nuvarande och nya kunder när båtlivet nu tar nya former, säger Anders Almén.