Världens största örlogsfartyg gästar Oslo – ”En markering”

Längsmed kajer, på kobbar och klippor hade det under onsdagsmorgonen samlats norrmän som ville se när USS Gerald R Ford gled in på Oslofjärden. Hangarfartyget är världens största och ska ligga på svaj fram till 30 maj. Besöket sägs vara en tydlig markering mot Ryssland och Putin.

USS-Gerald-R-Ford-Hangarfartyg
Ombord jobbar 4 600 sjömän som i början av juni ska ingå i en övning tillsammans med det norska försvaret.

Namngiven efter USA:s 38 president och kuttersmycket i den amerikanska flottan är hangarfartyget USS Gerald R Ford. Ett örlogsfartyg som närmast kan liknas med en mindre flytande stad med sina drygt 4 600 besättningsmän och kvinnor ombord. Nu har den bjässen anlöpt Oslo i samband med ett NATO-besök och amerikanska flottan gör sig samtidigt synlig i Norge för första gången på 65 år.

Det blev föga förvånande ett stort intresse hos norrmän boende i såväl Oslo som andra håll runt om i landet när fartyget gled in på Oslofjärden. Hangarfartyget mäter 333 meter från för- till akterstäv och har en bredd på 78 meter. Jämfört med USS Kearsage som besökte Stockholm ifjol är Gerald R Ford nästan 100 meter längre.

 

Hangarfartyget möttes av såväl bogser- som frititidsbåtar.

Markerar mot Ryssland

Örlogsfartyget är det största, nyaste och mest högteknologiska som den amerikanska flottan har att erbjuda. Besöket är en tydlig signal om att NATO står enat och övar tillsammans i nordiska miljöer.

– Det handlar om Norges säkerhet. Vi är glada över att de har tagit sig hit till våra farvatten för att öva så att vi kan samverka om det skulle uppstå en allvarlig situation, säger den norska försvarsministern Bjørn Arlid Gram till SVT Nyheter.

Även Eirik Kristoffersen, överbefälhavare för det norska försvaret instämmer med ministern.

– Det är en viktig del av avskräckningen. Vi visar att vi står enade som allierade och öva tillsammans eftersom att Norge inte står ensamt. Vi ingår i NATO och vi är goda vänner. USA Är dessutom en av våra viktigaste allierade och ska därför öva mycket tillsammans med hangarfartyget.

Norsk media har även rapporterat att övningen är en markering mot ryska övningar i Arktis.

Under besöket som varar fram till den 30 maj har det utfärdats flygförbud över Oslofjärden. Efter det kommer hangarfartyget att röra sig ut på öppnare vatten igen för en gemensam övning med norska försvaret.

Även om besöket är just en övning har det också setts som en provokation från rysk sida. Den ryska presidenten Vladimir Putin ska ha kallat det hela för ”ologiskt och skadligt”.