Världens största katamaran går till Ystad i 37 knop

Med 53 000 hk går det i ilfart från Ystad till Rönne. Bornholmslinjens nya färja slår rekord som den största katamaranen av sitt slag i hela världen men den är också otroligt snabb. Följ med på sjötestet av denna jättekatamaran och se bilderna inifrån!

Hon är världens största snabbgående bil- och passagerarkatamaran. Byggd på varvet Austral Philippines och nu framme i Rønne för att inom ett par veckor tas i trafik mellan Bornholm och Ystad.

– Det är såklart ett mycket stort steg för oss och för trafiken till och från Bornholm. Intresset för att resa till och från ön har vuxit sig större och större de senaste åren och med Express 5 kommer vi att ha större möjlighet att ta fler passagerare mellan Rønne och Ystad, säger Jesper Maack, PR- och kommunikationschef på Molslinjen.

Resan från Filippinerna till Östersjön på dryga 10 000 sjömil gjordes på 26 dagar och gick smärtfritt fram till Biscayabukten. Där möttes katamaranfärjan av hårda vindar och sjögång på över 7 meter. För att vänta in ett läge mellan två våldsamma vädersystem ankrade man utanför en liten by i norra Spanien.

Färjan Express 5 beställdes 2019 och har precis levererats till Bornholm där hon ska trafikera sträckan mellan Rønne och Ystad.

Detta innebar dock att man inte på ett säkert sätt kunde uppskatta sin ankomst till Kielkanalen. Express 5 fick istället gå runt Danmark och in genom Öresund innan man satte kursen mot Rønne och Bornholm.

Express 5 beställdes redan 2019 men när hon väl tas i drift väntar inget större firande hos Molslinjen.

– Jag vet inte om jag kan kalla det för någon jungfruresa direkt. Den första avgången med Express 5 kommer att ske lördagen den 29 april klockan 06.30. Därefter går färjan in i sitt vanliga schema med fyra avgångar om dagen, säger Jesper Maack.

Läs även:
Nya Gotlandsfärgan gör 35 knop på vätgas!
SeaCleaners – rensar haven plast och oljespill

Kan bli den sista av sitt slag

I en värld som ställer om allt mer till grön energi tror Jesper Maack att det kan dröja innan liknande färjor byggs igen, i alla fall på uppdrag av Molslinjen.

– Vi är mitt uppe i ett omställningsarbete där vi fasar ut dieseldrivna farkoster och istället väljer att fokusera på elektrifiering. Det är därför inte sannolikt att fler snabbgående katamaranfärjor kommer att levereras och Express 5 kommer sannolikt att vara den största och snabbaste i sitt slag ett bra tag framöver.

Specifikationer för Express 5:

  • Längd: 115 meter
  • Bredd: 30,5 meter
  • Topphastighet fullastad: 37 knop
  • Antal passagerare: 1610
  • Antal bilar: 451
  • Motoreffekt: 53 094 hästkrafter
  • Huvudmaskiner: 4 styckna Wärtsilä W16v31

I videon anlöper Express 5 till Rønne för första gången.