Världens starkaste el-utombordare är nu norsk

Norska Evoy lanserar i samarbete med Frydenbø Marine och Hurtigruten ett stort modulärt batteripack och världens mest kraftfulla elektriska utombordare.

Målsättningen är att motorn ska vara klar och testad för att börja säljas på marknaden under det första kvartalet 2021. Prototypen är klassad för att leverera 150 hk, men ska som mest kunna prestera upp till 200 hk, eller cirka 150 kW. Det finns också modeller med 300 hk och 450 hk i programmet.

Hamnen.se har tidigare rapporterat om en utombordare från svenska GreenStar Marine som utvecklade också utvecklade 450 hk. Men utvecklingen av den produkten ligger på is för närvarande, i väntan på tillskott i kassan. Och därför är Evoy nu starkast på marknaden.

Men långt mer intressant än antal hästkrafter är dock effektivitet och att produkten faktiskt kommer ut på marknaden.

Utombordarutbudet är 150, 300 och 450 hk.

Bakgrunden till samarbetet är Hurtigrutens målsättning att bli ett helt utsläppsfritt bolag och ett steg mot det målet är att de vill ha elektriska utombordare till sina tenderbåtar/utflyktsbåtar under turer i Arktis farvatten.

Nyckelfärdigt med batterier

Redan tidigare har Evoy fått uppmärksamhet för sin satsning på snabbgående elbåtar men nu utökar man alltså med nyckelfärdiga elmotorer med batteri. Det innebär att man kommer leverera ett helt elektriskt ”plug-and-play”-paket som alltså även ska passa till redan existerande båtar. Vilket i sin tur öppnar upp för möjligheten att snabbt nå en stor kundkrets.

 

Den prototyp, som skulle ha premiärvisats under båtmässan i Oslo (inställd pga Corona-viruset), är baserad på en 90 hk-rigg och ett kraftigt underhus. Med elektrisk drift ska den motsvara en 150 hk bensinutombordare.

Prototypen är specialdesignad för att passa på Zodiac Milpro MARK 5 och kommer leverera 115 hk. Båten levereras av Frydenbø Milpro och håller branschstandard för expeditioner i polartrakterna.

Världsrekord i toppfart

Evoy har ett modulärt batterisystem med block om 25 kWh som i sin tur kan kopplas samman för att ge från 50 upp till 100 kWh. Systemet kan laddas med 11 kW växelström och 50 kW med likström. Under sommaren ska Evoy bland annat testa hur långt prototypen klarar sig på batterierna.

Evoy berättar om sin inombordarlösning.

Båten som Evoy använder som test- och marknadsföringsplattform är en Polarcirkel 860 med en inombordare som kan leverera 800 hk.

Förra sommaren (2019) sjösattes Evoy1, en elbåt av arbetsbåtsmodellen Polarcirkel 860, för att testa och optimera inombordar-systemet. Nu är det dags att sätta det i serieproduktion.

Motorn kan leverera upp till 800 hk men drevet klarar omkring 550 hk. Det räckte för att Evoy1 skulle klara att slå världsrekordet i fart för produktionselbåtar. Det nya rekordet lyder 55 knop.