Världens första metanoldrivna lotsbåt sjösatt

Varldens-forsta-metanoldrivna-lotsbat
Lotsbåten som tidigare gick på diesel har nu anpassats till metanoldrift.

Sjöfartsverket håller som bäst på att provköra världens första helt metanoldrivna lotsbåt. Målet är att skapa en fossilfri fartygsflotta.

Det handlar om en av verkets befintliga lotsbåtar som nu byggts om för att kunna testas med det nya drivmedlet.

– Lotsbåten blir den första i världen i sitt slag. Generellt sett ligger vi i Sverige långt fram när det kommer till området för maritim forskning och innovation. Det är därför heller ingen slump att just detta projekt nu genomföras här i landet, säger Fredrik Backman, rederidirektör vid Sjöfartsverket.

Ordinarie tjänstgöring

Ombyggnaden av Sjöfartsverkets lotsbåtar, från att tidigare ha drivits på diesel till att nu drivas med metanol, är en del av ett större EU-initiativ. Arbetet kommer pågå fram till 2024. Samtidigt som det finns andra projekt med olika former av metanoldrivna fartyg är Sjöfartsverkets lotsbåt först i världen i sitt slag. Båten kommer nu ingå i verkets ordinarie lotsverksamhet för att utvärdera tekniken, men också säkerställa både dess kapacitet och förmåga.

Hårda prov

– Vår omgjorda lotsbåt utgör en viktig pusselbit i vårt större och bredare övergångsarbete mot en helt fossilfri båt- och fartygsflotta. Lotsbåten kommer nu sättas ordentligt på prov, något som sker genom många timmars tuffa och genomgående tester. Tester som sedan ska utvärderas och analyseras, säger Fredrik Backman.

Fossilfri fartygsflotta

Sjöfartsverket har sedan tidigare regeringens uppdrag att analysera och komma med förslag på hur verkets båt- och fartygsflotta kan bli fossilfri. Ett uppdrag som bygger på regeringens nationella klimatmål, som bland annat innefattar en minskning på minst 70 procent av koldioxidutsläpp från inrikestransporter innan år 2030.

Se också:
I 100 knop på matavfall – Skippo testar nya biobensinen
Mercury Marine tycker till om nya biobensinen

Foto: Agne Hörnestig, Sjöfartsverket.