Världens 12 snabbaste båtar!

Många rekord har stått sig otroligt länge. Bland annat sägs världsrekordet för en militärbåt ha stått sig sedan 1969. Och världens snabbaste båt alla kategorier kommer från 1978. Här är en video med världens snabbaste båtar i tolv olika kategorier.

Listan på snabba båtar i olika kategorioer kan såklart göras lång men här har Youtubekanalen Amazing Stock valt ut tolv kategorier och såklart ska man alltid ta påståenden om att något är ”världens snabbaste” med en nypa salt men videon är i vilket fall underhållande och många av siffrorna verkar stämma. 

Världens snabbaste passagerarfärja ”Francisco” lastar alltifrån människor till lastbilar men klarar trots det 58 knop på topp. Bland annat tack vare sitt katamaranskrov men de två motorerna på 59 000 hk vardera, samma som sitter i en Boeing 747, gör ju sitt därtill. 

Vestas är fortfarande snabbaste segelbåten i världen med en peak på 68 knop och 65,45 knop över 500 meter.

Jaguar Vector Racing Team säger ha världens snabbaste elbåt med 78 knop på topp, men Cigarette hävdar att de har rekordet med 86 knop.

Den snabbaste militärbåten i världens byggdes 1969 och gjorde 64 knop. Ett rekord som står sig än.

Världens snabbaste ubåt drivs av kärnkraft och klarade i runda slängar 48 knop – kallad ”Fisken av guld”.

Geico har tagit otaliga segrar i The world offshore powerboat championship och sägs ha en toppfart på 180 knop.

Världens snabbaste lyxjakt sägs vara Millenium 140 med en toppfart på 69,5 knop.

Spirit of Quatar – Lake of the Ozarks Shootout. 50 fot katamaran. 212 knop.

I Lucas Oil dragboat series har Eddie Knox dominerat med sin båt Problem Child och sägs vara världens snabbaste med 227 knop på topp. Motorn levererar 8 000 hk.

Spirit of Australia har varit snabbast alla kategorier sen 1978 med 276 knop.