"Alla båtar borde ha bastu ombord"

Påståendet känns väldigt befogat när vi kliver ombord på en av världens mest mångsidiga båtar under båtmässan Allt på sjön. Den heter Sailjet 40 och är en segelbåt som klarar 20 knop för motor.

Vårt största fokus från dagen vi anlände till båtmässan Allt på sjön och fick reda på att finska Sailjet 40 var på plats, var att få testa bastun. Det är en väldigt finurlig båt på alla sätt och vis och bastun är egentligen bara en liten del av båtens förmåga. 

– Bastun var mest ett skämt från början, inget vi tänkte att vi faktiskt skulle bygga, säger Pekka Vahtera som har konstruerat båten. Grundidén handlade om att kunna ta sig snabbt till de fina platserna man vill segla på och där kunna rulla ut seglen och få en fin upplevelse.

På grunt vatten
Fler fina funktioner är hydrauliskt centerbord och smidigt hissbart roder som gör det möjligt att smyga in i riktigt grunda vikar. Skulle man behöva komma under en bro är inte masterna tyngre än att man kan ta ner dem för hand.

Om båten verkligen går bra i den utlovade toppfarten på 20 knop och om den kan segla vettigt ska vi få återkomma till i en videotest. I inslaget ovan spanar vi in båten invändigt, vi drar igång bastun på full effekt och får oväntat besök.

Båten har både 12 v likström- och 230 V växelströmsystem. Den dieseldrivna motorn kommer från Steyr och är utrustad med en 230 volts svänghjulsgenerator som gör att strömmen räcker till att värma upp bastun under gång. Den rikliga elproduktionen gör det också möjligt att ha både en induktionsspis och en kombinerad micro och ugn.

Tekniska fakta Sailjet 40:
Längd: 11,74 m
Bredd: 3,49 m
Djupgående: 0,43 – 2,06 m
Vikt: 4 500 kg Motor: Steyer diesel 280 hk
Toppfart: 20 knop
Pris: ca 3,6 miljoner kr
Mer info på www.in-time-yachts.fi