Vansinnig video när Kina rammar fiskebåt från Vietnam

Den här videon visar en av de mest märkliga våldshandlingar som lär ha ägt rum till havs i fjol. Ett stort kinesiskt fartyg rammar en vietnamesisk fiskebåt.

I början av maj placerade Kina en oljerigg vid Paracelöarna, en ögrupp som både Kina och Vietnam gör anspråk på och det här skett en del våldsamaheter i form av kollisioner mellan fartyg tidigare. Men det här var första gången som det resulterade i att en av de inblandade båtarna sjönk.

Kollisionen på videon ska ha ägt rum 31 km från den kinesiska oljeriggen och enligt den vietnamesiska kustbevakningens chef Nguyen Quang Dam ska den vietnamesiska fiskebåten ha omringats av 40 kinesiska fartyg innan den attackerades och sänktes.

Fiskebåten sjönk och tio personer hamnade i vattnet men blev upplockade av sina vietnamesiska systerbåtar.

– Jag kallar detta för mordförsök eftersom kineserna sänkte båten och sedan körde därifrån, säger Tran Van Linh, ordförande för de vietnamesiska fiskarna i Danang, tillnyhetsbyrån AP.

Strax efter händelsen publicerade den kinesiska statliga nyhetsbyrån Xinhua en helt annan version av händelseförloppet. De hävdade att den vietnamesiska fiskebåten skulle ha vält när den rammade en kinesisk båt. De anklagade också Vietnamn för att ha stört driften vid nämnda Kinesiska oljeplattform.