Vansinneskörning – lyxkryssare dundrar igenom smalt sund

Delta_88_genom_smalt_sund
Det är väldigt smalt, grunt och fartbegränsat till 5 knop. Likväl dundrar den nästan 26 meter långa Delta 88 Big Beaver igenom sundet i hög fart.

Delta_88_genom_smalt_sundDet är väldigt smalt, grunt och fartbegränsat till 5 knop. Likväl dundrar den nästan 26 meter långa Delta 88:an igenom sundet i 15 knop. Se videon!

Platsen är en smal passage i norska Søgne och där Trond-Arne Sandmo har firat semester i många år. Den här dagen skedde dock något utöver det vanliga.

Se också:
Hamnen är först ombord på Delta 88 – och möter ägarna 
Norge ska få bukt med buskörning – inför båtkörkort!

– Det är inte var dag man upplever något liknande på sjön, säger han till norska Båtmagasinet.

Plötsligt, och utan förvarning, dyker en Delta 88 Carbon upp i trakterna kring 15 knop. Utan att lätta det minsta på gasen så dundrar den igenom det minst sagt smala och grunda sundet.

Nu smäller det!

– Jag såg den redan ute på fjorden och tänkte att detta var en ganska speciell båt. Jag tog fram mobilen för att filma. Båten kom alltså närmare utan att sakta ned farten. Ej heller gjorde han den S-kurva som man bör göra för att hålla undan för grunden i passagen, så jag var ganska säker på att det skulle smälla, säger Trond-Arne Sandmo till Båtmagasinet.

Big Beaver, som båten heter, är närmare 26 meter lång, 45 ton tung och byggd av Svenska Delta Carbon Yachts i Estland. Foto: Trond-Arne Sandmo.

Som man tydligt ser på bilderna så var den stora Delta 88:an väldigt nära ett stort grundflak. Men den passerade ändå med minsta möjliga marginal på sin sida.

Registrerad i skatteparadis

Vem som satt bakom ratten vid vansinneskörningen är oklart. Oklart är också vad ägaren egentligen har för avsikter då den enligt AIS-data från MarineTraffic ska befinna sig i Cannes, trots att den bevisligen befinner sig i Norge.

Delta 88 Big Beaver är registrerad på Cayman Islands men sägs ha en svensk ägare. Hamnen lär återkomma i ärendet.