Valrossen Freya lever rövare i norsk gästhamn

Valross_Oslo_gastgamn
Om det är hennes vikt på 600 kilo, hennes uppförande eller hennes svårigheter att skilja mellan mitt som är värst är oklart. Klart är däremot att valrossen Freya tar mycket plats i Oslos gästhamn.

Valross_Oslo_gastgamnOm det är vikten på 600 kilo eller svårigheterna att skilja på mitt och ditt vet vi inte. Klart är däremot att valrossen Freya tar mycket plats i Oslos gästhamn.

Hon har setts till i flera hamnar under sommaren men verkar nu senast ha fastnat för en småbåtshamn i Oslo. Något som har lockat många nyfikna då detta inte är vilken hamngäst som helst.

Inte nog med att hon helt olovandes äntrar småbåtar för att solbada. Hon gör det på ett ganska vigt sätt utan någon slags känsla för att alla båtar inte alltid är rätt dimensionerade.

Enligt uppgift ska också flertalet båtar och motorer ha kommit till skada.

Aktern innåt!

– De som har låga båtar bör förtöja med aktern in mot bryggan. För då löper man mindre risk för att hon ska ta sig upp på båten, sa Kjell Isaksen, biolog stadsmiljöbyrån Oslo kommun, häromdagen.

Låt henne hållas

Myndigheterna har vädjat till allmänheten att lämna den 600 kilo tunga valrossen ifred för att inte orsaka en farlig situation som tvingar den att flytta henne handgripligen.

Enligt NRK ska Freya nu ha ledsnat på uppståndelsen och styrt kosan ut mot den norska fjorden.

Tidigt i våras rapporterade Hamnen också om en valross som gästade Smögens hamn.

Se videon!