Valrossen Freya hedras med en staty i Oslofjorden

Minns ni den 600 kilo tunga valrossen som levde rövare i flera norska gästhamnar? Nu hedras hon med en staty nära den plats där hon till slut avlivades.

Valrossen_Freya
Minns ni den 600 kilo tunga valrossen som levde rövare i flera norska gästhamnar? Nu hedras hon med en staty nära den plats där hon till slut fick avlivas.

Att Freya helt olovandes äntrade småbåtar för att solbada var en sak. Värst var ändå att hon gjorde det utan känsla för vad som tålde hennes 600 kilo tunga lekamen. Och vad som inte gjorde det.

Därför blev det skador på än det ena och än det andra där kapell, gasreglage och badbryggor bara är några exempel på saker som förstördes. I vissa fall ska hela båtar ha sjunkit.

Se också:
Valrossen Freya avlivad – blev för farlig
Valrossen Freya lever rövare i norsk gästhamn

Till slut för mycket för det norska fiskeridirektoratet som beslöt att avliva henne. Dock efter att först ha diskuterat en rad andra alternativ för att råda bot på Frejas härjningar. En eventuell flyttoperation hade varit väldigt komplicerad och förenad med hög risk, så det här alternativet valdes bort.

Högljudda protester

Beslutet om avlivning ledde till högljudda protester. Men också en insamling av inte mindre än 270 000 norska kronor för att uppföra en staty till valrossens minne.

Egen staty

Nu har statyn avtäckts. På plats fanns bland andra initiativtagaren Erik Holm och företrädare för djurs rättigheter.