Välkommen ombord i datorernas värld

Datorerna flyttar in ombord
Datorerna flyttar in ombord

Datorerna flyttar in ombordDet händer mycket inom marinelektronik – väldigt mycket och väldigt snabbt. Hamnen.se träffade Håkan Blumenthal på Marinplus. Han verkar ha koll på det mesta inom området, i synnerhet vad gäller öppna system.

Hamnen.se fick något av en introduktionskurs i det nyaste inom marinelektroniska prylar. Eftersom området är stort och det händer mycket gör vi inget anspråk på att vara fullständiga eller till och med korrekta.

I datavärlden, som i alla andra världar, finns det många rätt och fel, tyckande och olika smaker.

Vi presenterar här ett urval av vad en båt kan utrustas med. Marinplus är för så kallade öppna system, till skillnad från, om uttrycket tillåts, mer slutna som Raymarine, Lowrance, Garmin.

Vi har utelämnat AIS:er, radar, sonarekolod och en hel del annat som vi tar upp vid ett senare tillfälle.

Fyll gärna på i kommentarsdelen om egna erfarenheter, kunskaper, åsikter och annat som kan tillföra oss alla något i det här ämnet.


Pekskärm Navigear D17,  17 tum: Marin bildskärm med 17″ bildstorlek. Ingång för VGA, video, S-video. Picture-in-picture. Dimbar 0-100 %. Vattentät enligt IP65 från fronten vid flushmontering.

Fungerar som en vanlig dataskärm men är helt vattentät. Går till exempel att köra översiktsnavigering i Google Maps, använda webbläsare som vanligt för att hitta information.

Man kan dela upp skärmen i max fyra bildrutor. Man kan tillexempel ha en detaljbild över sjökortet, kombinerat med en översiktsbild och andra rutor för videokamera och radar.

Dimmer ner till noll. Standard är normal backlight, vilket gör att det kan vara svårt att se i starkt dagsljus.

Extra är transselektiv skärm vilket tar vara på dagsljuset och reflekterar/förstärker ljuset så att det syns bättre i starkt dagsljus.

Skärmen är helt vattentät och ska vara kondensfri i standard men som extra säkerhet i utsatta förhållanden finns möjlighet till försegling. Det innebär ytterliggare ett skyddsglas på skärmen, homogent fäst vid standardglaset, vilket garanterar kondensfri skärm.”

Pris 18 990
Transselektiv 4 790 kr
Pek 5 200 kr
Försegling 5590 kr

Marindator MC 10:

Det här är en vanlig dator, även kallad industridator, men den har inga rörliga delar i hårdisken och ingen fläkt. Det gör att den klarar vibrationer, är stöttålig och strömsnål. Kylningen sker via flänsarna.

Öppen arkitektur, som en vanlig PC, det går att integrera och expandera system och program. Man kan alltså koppla in allt det som man gör på en vanlig dator hemma ? skrivare, ljudkort, mikrofon etcetra.

Vill man att båtdatorn ska vara säker, så att inte den används för annat än i navigeringssyfte, går det att anpassa för det ändämålet och blockera oönskade program.

Den här har 8GB solidstate hårddisk, fyra  USB-kontakter och sex comportar. En båtdator måste ha många comportar då det behövs en port för varje instrument, som ekolod, vindgivare och så vidare.”
Pris: 17 000 kr.


Panel PC M19. 19 tum pekskärm med dator:

NaviGear M19 är en komplett navigationsstation med en 19″ transflektiv pekskärm som klarar direkt solljus och som är vattentät.

Skärmen är dimbar 0-100% med en vridratt på fronten. NaviGear är integrerat med det prisvinnande, användarvänliga och kraftfulla navigationsprogrammet Coastal Explorer som erbjuder en mängd kraftfulla funktioner och möjlighet att skräddarsy visningen för att till exempel visa en detaljkarta med kurs upp och en översiktskarta med nord upp.

”I den här är skärm och PC i ett paket, självklart helt vattentät och stöttålig. Fungerar med andra ord som marindator med separat skärm.

Djupmåttet på hela paketet  är endast åtta centimeter vilket gör att den fungerar bra både vid navigationsbordet eller uppe i sittbrunn i en konsol. Med den senare lösningen behövs försegling.

Det här är den typ marindator som kunderna efterfrågar mest.

Pris: 49 900 kr med tangentbord m.m.
Försegling: 5 790 krTangentbord:

”Det här är ett helt vattentätt tangentbord som också är böjbart. Det är gjort i silikongummi och kan ligga på ojämna ytor. Gummit gör att det ligger mer fast mot, som ofta, ett lackat navbord.”

Pris: 295 kr (mindre modell, övre bilden)
Pris: 395 kr (större modell, nedre bilden.)


Videoväxlare och videokamera DCS01:

Videoswitch VS-55V 5 ingångar och 1 utgång. Komposit med BNC-anslutning.

Här är det inte det som syns i förgrunden utan det bakom som är viktigt. I förgrunden är det en videoväxlare. Det kan man ha ombord om det finns många videokameror ombord, inte annars.

I bakgrunden två videokameror i en vattentät förpackning med snygg, marin design. Den kan monteras så att man har uppsikt över däck både förut och akterut, eller uppe i masttoppen med sikt framåt och bakåt. Kameravinkeln ställs in manuellt.
Pris för DCS01 3 990 kr


Videokamera DND 60:

Vattentät videokamera med IR-linser. Den fungerar som en vanlig videokamera och har även det som på vanliga videokameror kallas för ”Night Shot”, det vill säga att det går att filma/se/övervaka även i mycket svag belysning.
Pris 4 500 kr


Joystick-mus:

Joystickmus med tre axlar för anslutning till pc (USB). Kan styras åt alla håll samt vridas för t.ex. zoomning (scroll). Två knappar på joysticken (vänster/högerklick). Rekommenderas om en pekskärm saknas eller om skärmen sitter en bit från styrplatsen samt för enklast möjliga användning från förarplatsen.

I och med att joysticken är magnetisk rekommenderar vi ett minsta avstånd till kompassen på en meter.

Den inbyggda musdrivrutiner gör att den kan användas i alla program som stödjer mus-funktion. Det går även att använda flera joystick i serie.

En joystick fungerar bättre ombord på en båt än en vanlig datormus. Man tar stöd med nederdelen av handen/vristen och kör joysticken med fingrarna. Att flytta muspekaren blir då väldigt enkelt och stabilt. Scrollning genom att vrida. Höger- och vänsterklick upp på joysticken.

Placerar man joysticken på en utsatt plats där till exempel tampar kan finnas, kan det vara bra att montera en båge över.
Pris 2 650 kr


Kompass Fluxgate:

Fluxgate-kompass som ger en fast heading avsedd för autopilot, radaroverlay mm. Klarar 45° lutning. Ger en fast riktning med 0,5° noggrannhet. Kan monteras inne eller ute.

En headingsensor skickar ut en fast heading med hög noggrannhet i form av en NMEA-signal. Om head-up är vald i plottern eller datorn ger detta en stadig bild utan att båten ändrar riktning eller flyttar på sig.

Att båten ändrar riktning beror på att GPS-signalen inte vet åt vilket håll båten är riktad förrän den flyttar på sig (track-up). Problemet elimineras med en headingsensor kopplad till navigationssystemet. Vindgivaren ger hastighet och riktning i form av en NMEA-signal.

Ger rätt riktning, ”heading”. Viktigt vid körning med autopilot så att båten lägger sig på kurs utan att behöva kompensera och för radarbild med overlay på skärmen, så att sjökort och radarbild visar samma riktning.
Pris 2 650 kr


PB200:

Det här är en komplett navigations- och väderstation. Inbyggd WAAS/GPS och heading-kompass gör den lämplig som primär GPS-enhet.

Ger true wind, apparent wind, temperatur, barometiskt tryck, vindkylning. 3-axlad kompass, 3-axlad rate gyro och 3-axlad accelerometer.

Levererar både NMEA 0183 och NMEA 2000. Adapter krävs för anslutning till dator. Mjukvara medföljer. Kablage tillkommer.
Pris 17 400 kr