Våldsamt oväder skördade sex liv på Korsika

Den våldsamma och oväntade stormen som drabbade Korsika förra veckan skördade sex liv i sin vilda framfart. Fler oväder är att vänta.

Storm_Korsika

Det var ett minst sagt kraftigt oväder som drog in över Korsika i torsdags med hagel, kraftigt regn och vindar väl över gränsen för orkanstyrka. Enligt uppgifter från Reuters ska ovädret ha skördat minst sex människoliv varav ett ska varit en tonårsflicka.

Se också:
Orkanen i Jakobstad – vittne berättar

Enligt vittnen ska orkanen fullkomligen ha jonglerat med båtar längs Korsikas kust. Enligt uppgift har något liknande aldrig ha skådats på ön tidigare.

”Aldrig sett maken”

– Vi har aldrig sett så enorma stormar som det här. Man skulle kunna tro att det var en tropisk storm, säger Cedric Boell till Reuters. Boell är chef på restaurangen Les Gones Corses på norra Korsika och är en av dem som bevittnade hur båtar kastades upp på klipporna.

Frankrike, som har drabbats av värmeböljor och svår torka, såg mer regn på några timmar än under de senaste månaderna tillsammans.

Enligt den franska vädertjänsten var denna storm svår att förutsäga varför man tvingades utfärda en varning ”med omedelbar verkan”. En varning som sålunda kom allt för sent.

Fler oväder att vänta

Orsaken till oväder som dessa ska vara stora och plötsliga temperaturskillnader i vattnet, liknande det fenomen som uppstår när höststormarna drar in här hemma i Sverige. Fler oväder som detta sägs som sagt vara något att räkna med i Medelhavsområdet framöver.