En Sverige i tiden

Rekordbåten Sverige har gjort succé på Allt för sjön.Det blir alltid ett tomrum efteråt. När mässan stängt och allt arbete som jag lagt ned sedan nyår bara går in i ett vacuum. Vad göra nu? Vad ska jag syssla med? Vad vill jag syssla med? I dag är det enklare än förr om åren. Efter att ha haft årets båt i montern är det enklare än någonsin att ladda om.

Rekordbåten Sverige har gjort succé på Allt för sjön.
Rekordbåten Sverige har gjort succé på Allt för sjön.

Den dragningskraft och det engagemang som vi i Museihusets monter känt efter att ha presenterat den nybyggda rekordbåten ”Sverige”, överstiger allt vi tidigare varit med om.

Det har varit en 10 dagars wow-existens. Ett dagligt intag av kroppsknark som skickat mig och gänget runt Sverige mot nya höjder.

"Sverige" lockade många besökare på mässan Allt för sjön.

”Sverige” lockade många besökare på mässan Allt för sjön. Foto: Anders Vaernéus

Men egentligen inte så märkligt. Sug bara på data som 2 000 hästkrafter, 9 meter mahognyskrov, V12-motorer och en uppsyn lika kaxig som Paolo Robertos pubertetsår.

"Sverige" imponerar med 2 000 hästkrafter och V12-motorer.

”Sveriges” motorkraft imponerar.

Helt enkelt WOW!

Nu är det som sagt över. Åtminstone tills vidare. ”Sverige” lyfts nu på lastbil för att åter andas Norrlandsluft. 14 dagars arbete kvarstår innan hon är så färdig att det där premiärdoppet ska kunna närma sig. I viken uppe i Holmsund smälter isarna i den bleka vårsolen och snart så…

Att vara heltidsarbetande inom den svenska klassiska båtvärlden är en ynnest dagar som denna.

För övrigt sailors: ni har väl inte missat att anmäla er till 100-årsjubileet av OS 2012? Det blir en klassisk båtfest av rang i framför allt Nynäshamn. Datumen är den 19–24 juli och anmälan görs på Classic Boat Meets sajt.

Anders Værneus