Værnéus klassiker: Det var bättre förr

Vaernuers_klassiker_puff
Vaerneus klassiker

Vaernuers_klassiker_puffJag ville egentligen ställa mig mitt på golvet under Allt för Sjön och skrika: Visa mig något jag aldrig sett förut! Hit me with your news hammer. För bortser jag från de elektroniska nyheterna så är det mesta bara gamla smartheter omstöpta i en modern form.

Foto: Anders Jelving

Ju mer jag ser av det nya, desto mer imponerad blir jag av grabbarna från förr. De vågade tänja gränserna och de ville framåt på riktigt.

Faktum är att just detta var en av orsakerna till att jag slutade testa nya båtar. Med 11-år bakom mig som båttestare på en av våra största båttidningar så är mitt kör-CV till sjöss digrare än de flestas. Det mesta inom 5-50 fot harvade jag igenom under åren på tidningarna och det var banne mig sällan som jag kom tillbaka till hamnen och var nyhetsimponerad. Många smarta lösningar och finurligheter har jag känt och klämt på. Men det var sällan, och då menar jag sällan, som smartnessen var något helt nytt. Jag kunde i de flesta fall konstatera att CG Pettersson hade gjort det redan 1927 eller Gidde Forslund 1939.

Som detta med att sitta bekvämt. Jag kan inte för mitt liv begripa hur illa jag för det mesta sitter i nya båtar. Hårt, kantigt, glatt och utan sidostöd. Sömmar i baken och fotstöd i himlen. Asså hallå, liksom bah!

Faktum är att jag hellre åker 19 fots Gar Wood än de flesta av dagens 19-fotare. Skit i att den i mina ögon är vackrare, roligare, unikare och alla andra mjuka värden. Fakta är att jag sitter som en gud ombord. Lagom hårt stoppat. Djupt ned i brunnen. Skyddad bakom rutor. En instrumentpanel som är både lättöverskådlig och lättmanövrerad. Alla reglage korrekt inom räckhåll och ett fotstöd som sitter precis där jag vill ha det.

Allt detta fanns 1937. Vem har under årens lopp bestämt baklänges? Att ”nähä, så bra som vi satt 1937 ska vi inte sitta längre. Fram med träbänkarna och orangutangställningarna. Här ska båtägarna plågas minsann. Sjön är ett plågoris och båtägarna ska härdas.”

Jag skulle vilja ha svar. Jag skulle vilja veta hur utvecklingen får gå baklänges från bra till sämre. Fram till dess att svaret serveras, kliver jag tryggt ombord på mina gamla 1930-talare, sjunker ned bakom banjoratten, drar ut reglaget för lanternorna, startar motorn under motorluckorna, lägger loss och konstaterar att det var verkligen bättre förr.

Vaerneus_racer
Bilden visar en riktig klassiker, Hacker Craft 26an ”Wanderer II”.