Världsrekord i vattenskidåkning

En 114 fot lång Tasmansk katamaran drog i början av året upp 154 vattenskidåkare samtidigt med målet att åka en hel sjömil. Nio av dem ramlade men det tidigare rekordet på 114 åkare slogs ändå med råge.

Det var på Tasmanien den 27:e januari 2012 som rekordet slogs av Horsehead Water Ski Club.  Cruisingfärjan Eagle modifierades temporärt med nya propellrar för att kunna slå rekordet. Med sina 3 100 hästkrafter drog den upp de 154 vattenskidåkarna, som kom från alla världens hörn, på bara 21 sekunder. När det förra rekordet slogs 2010 tog det Eagle 100 sekunder att dra upp 118 åkare.

För att inte linorna skulle trassla sig riggades en 308 fot lång bom i aluminium bakom båten. Ändå hade åkarana bara 80 cm i bredd att hålla balansen på.

– Det var axel mot axel som gällde och väl uppe var det bara att hålla ut för att klara hela sträckan. Axlar och korsrygg är det första som krampar. Tekniken är att böja och sträcka på sig regelbundet, berättar Kelly Berggren, en av åkarna, på sajten www.skirecord.com.

Första försöket genomfördes dagen innan och då var det betydligt tuffare.

– Stora vågor drog in genom fältet regelbundet och det var riktigt tufft att hålla sig på benen. Både underarmar och ben krampade snabbt och även de starkaste åkarna hade det riktigt tufft. Skrik som ”håll ut!” och ”inte långt kvar nu!” ekade stadigt genom folksamlingen, skriver Kelly Berggren.