Världskonstruktörer föreläser i Sverige

Arcona 370På lördag finns ett sällsynt tillfälle att lära sig mer om båtdesign. Fyra världskända segelbåtskonstruktörer från Farr, Judel/Vrolijk, Arcona och Simonis Voogd håller föredrag och frågestund under Scandinavian Sailboat Show som drar igång igen i Gustavsberg.

Det är den andra av tre helger som Scandinavian Sail Boatshow hålls i Gustavsberg. Hallen är som vanligt full av segelbåtar och företag som säljer alltifrån segel till alla tänkbara tillbehör. Men det stora dragplåstret är konstruktörerna som kommer på lördagen. Det är nu det är läge att reda ut varför dagens båtar ser ut som de gör. Varför har alla båtar raka stävar? Går det inte att anpassa dem bättre efter våra skärgårdar? Varför är nya båtar tyngre än gamla? Kommer de att växa än mer på höjd och bredd i framtiden? Kommer kölbåtar att ersättas av flerskrovsbåtar på sikt? 

Det kommer att finnas utrymme för frågor.

Först ut är Britton Ward från Farr Yacht Design (kl 11.00)som står bakom alltifrån de senaste Bavaria-modellerna till den nya Volvo Ocean Race- båten på 65 fot.

– Britton kommer att prata om de faktorer som måste balanseras för att skapa en lyckad båt, inte bara prestanda vilket man kan tro. Det kommer illustreras med ett antal exempel i bland annat de senaste Bavariabåtarna, B/One och Farr 400. Britton kommer direkt från England där arbetet med Volvo Ocean 65 pågår, så han kan även att ge oss en unik inblick i det arbetet, skriver Bavariasverige på sin webbplats.

Därefter kliver Matthias Bröker från Judel/Vrolijk (12.00) upp på scenen och berättar om sina senaste projekt och sina filosofier som bland annat innefattar Dehler, Baltic, Najad och Hanse.

Simonis Voogd kliver upp på scen kl 13.00. Han har ritat alltifrån lilla Hobie 13 till svenska Maxi yachten Nicorette som vann Sydney Hobart år 2000.

På svenskfronten får vi främst konstruktör Stefan Qviberg som ritat Arcona, som berättar sina perspektiv och svårigheter (14.00).

Slutligen blir det paneldebatt och moderatör blir kända seglarbloggaren Peter Gustafsson från Blur.se, där man också kan se spektaklet live.

https://www.youtube.com/watch?v=N92lYaqQ6fkB/One är Bavarias minsting som konstruerats av Farr Yacht Design och har hämtat inspiration från deras senaste konstruktioner för Volvo Ocean Race och Farr 400. Den kommer att finnas på mässan.

Bavaria 36 Cruiser
Farr har varit delaktiga vid ritbordet för att få fram Bavariabåtar med tuffare attityd. Har de lyckats?

 Se listan på alla uställare på Scandinavian Sailboat Show.