Världseliten gör upp i extrema båtrace i Sverige

OffshoreOskarshamns Motorbåtklubb firar tio år med att bjuda in världens 100 främsta båtracingekipage i allt ifrån tunga offshoreklasser till Thundercat och Jetski. Värstingbåtarna kommer att dundra fram i 90 knop och svenska storartiister ta ton från 30 juni till 6 juli 2015. 

Den fartfyllda VM-veckan i Oskarshamn bjuder på sammanlagt sex VM-tävlingar i Offshore 3C och 3B samt fulla SM-tävlingar i övriga klasser inklusive Jetski och Thundercat. Med totalt närmare 100 ekipage på startlinjen är detta Skandinaviens största båtevent under 2015.

– Det känns fantastiskt att UIM åter har gett oss förtroende att arrangera VM. Vi tar med oss de goda erfarenheterna från 2011 för att göra detta arrangemang ännu större, bättre och häftigare, konstaterar Oskarshamns Motorbåtklubbs ordförande Anders Lindh.

Svenskar i topp
När VM i Offshore 3C avgjordes i Oskarshamn 2011 stod Mikael Bengtsson överst på prispallen. Sedan dess har finländske Marcus Johnsson varit dominerande i VM. Nu möts de båda giganterna i Oskarshamn med tuff konkurrens av övriga världseliten från bland annat Italien, Frankrike och Norge. Även Team C-47 med Mikael Gustafsson från Oskarshamns Motorbåtklubb kommer att finnas med bland de startande.


– Efter förra säsongens haveri är jag tillbaka med ett helt nytt ekipage och gott hopp om att kunna vara med i toppen och fightas om VM-medaljerna på hemmaplan, säger han.

Förutom snabba, täta och spektakulära race i såväl VM Offshore 3C och 3B som övriga SM- klasser kommer Oskarshamns Motorbåtklubbs tioårsjubileum att uppmärksammas på flera olika sätt.

Musikfest utlovas

– Vi är i full gång med planeringen för att göra detta till ett extraordinärt arrangemang. VM- veckan kommer att avslutas med musikfesten Latitud 57 och flera av Sveriges populäraste artister på scenen som får hela hamnen att svänga, framhåller Anders Lindh.

Offshore 3C – fakta
Världens mest spridda Offshoreklass. Båtarna får vara enskrov eller katamaraner från 6,5 m längd och minvikt 845 kg. Toppfart är över 90 knop.

Offshore 3B – fakta
Minsta internationella offshoreklassen för katamaraner. Båtarna ska vara 5,0 m långa och en katamaran måste väga minst 730 kg. Toppfart kring 70 knop.

Ett smakprov på hur det kan se ut när de nämnda grenarna gör upp på havet.