Cigarette och Mercedes bygger rekordsnabb elbåt

cigarette-amg-electric-drive-boat-concept-inspired-by-the-mercedes-benz-sls-amg-electric-drive artikelVrålande V8-motorer och farter kring 100 knop är vad man brukar förknippa med Cigarettes spjutformade racers. Men med hjälp av Mercedes AMG-division testar de att lägga om kursen.

Det är tydligt att inte ens Mercedes kan blunda för att den bästa kör- och frihetskänslan inte går att uppnå på fast underlag. Trots att de leverar några av världens snabbaste bilar måste det till en båt i marknadsföringen. 

För en tid släppte Mercedes en elversion av sin ganska brutala retroversion av den legendariska ”Måsvingen” som var en ikon på 1950-talet. Den nya modellen, som går under namnet Mercedes SLS AMG Electric är världens snabbaste serieproducerade elbil. Den sägs klara 0-100 på 3,9 sekunder och 250 km/h i toppfart. Den har sex elmotorer som totalt levererar 751 hästkrafter och 1 000 newtonmeter. Cigarette AMG Electric Drive är båtvärldens dito. Den har dubbla uppsättningen motorer och ska ge hela 2 220 hästkrafter, vilket ska vara tillräckligt för att knuffa upp den 11,6 meter långa och 2,6 meter breda besten i 160 km/h.

Om man sätter en extra bock i tillbehörslistan när man köper bilen kan man få en kraftstation som ser till att ladda batterierna fulla på bara tre timmar. I ett vanligt uttag tar det 20 timmar. Båten kan laddas via amerikanska standarduttag på sju timmar men är man otålig kan man köpa till fyra extra laddare som gör att det går på tre timmar. Än mer viktigt kan man tycka det är att veta hur långt man kommer på en laddning, men det framgår inte av specifikationerna.

Det är inte första gången som Mercedes och Cigarette slår sina hjärnor ihop. På Miami Boat Show år 2010 visade de en svart och vit racer vid namn ”Cigarette Rider”, en 46-fotare som designat med inspiration från bensinversionenen av Mercedes SLS AMG. Båten var då på klassiskt vis försedd med två herrejössesmotorer från Mercury på 1 350 hästar vardera.

Året efter gick Cigarette vidare med ett samarbete med motorcykeltillverkaren Ducati och skapade en specialbåt på 42 fot. Förra året var Mercedes med igen och vi fick se en 50-fotare tillsammans med Mercedes CLK63 AMG Black Series. Men uppmärksamheten blev nog störst på årets Miami Boat Show med den gula pjäsen.

Cigarette har samarbetat med både Mercedes och Ducati. Här är Cigarette 42X Ducati Edition.

För er som redan börjat bläddra i plånboken måste vi tyvärr meddela att ingen av de här båtarna går att köpa hos närmsta Mercahandlare. Men om man tycker att ”Måsvingen” med elmotor är dyr med cirkapris på 4,2 miljoner, är det nog ingen vits att sura ändå. Båten lär vara betydligt dyrare.

Läs mer om Cigarette AMG Electric Drive.

Fler bilmärken som kastat loss:
Ny skruvad båtdesign från Bugatti.
Lexus går till sjöss!
Cigarette och Mercedes bygger rekordsnabb elbåt.
James Bonds Lotus Esprit-ubåt på auktion.
BMW kastar loss!
Audi A4 på djupt vatten!
Bugatti går till sjöss.
Världens snabbaste terrängbil med vattenjet.
Fearless A28 – en Porsche på vattnet.
Mercedesdesignad monsterbåt blir verklighet.
Mercedesbåt i 30-talsstil.