Världens vackraste och dyraste i tuff kappsegling

Under en vecka i italienska Porto Cervo har 35 av världens dyraste och snyggaste kappseglingsbåtar, alltifrån snabba högteknologiska kolfiberkappseglare och Wallyjakter till klassiska J-Class, gjort upp i Maxi Yacht Rolex Cup.

Det är en imponerande samling båtar mellan 60 och 140 fot som kantar kusten runt staden Porto Cervo och som ligger i lyxiga yachtklubben Costa Smeralda om kvällarna under första veckan i september. Regattan startade 1985 och har alltid varit en samlingspunkt för det största, vackraste och bästa. Det sägs att det samlade värdet av båtarna på plats är en bra bit över tre miljarder kronor.

Hit kommer också många av världens främsta professionella storbåtskappseglare för att driva båtarna. Oftast är det ägarna som står till rors men ett fullblodsproffs är aldrig längre än en armlängs avstånd bort.

Kappseglingarna består av såväl ban- som distanskappsegling och många gånger är nog omgivningen näst intill lika imponerande som de kappseglande båtarna.

Underbara videobilder från området Costa Smeralda och Porto Cervo.

Den enda svensken som satsar hårt är Niklas Zennström som äger båten Rán 5 – den nyaste i flottan. Han har länge satsat seriöst i den sportigaste klassen Min Maxi med båtar mellan 60 och 79 fot som i vissa fall är en snyggare versioner av en VO 70. Inför årets säsong hade Zennström skaffat en ny båt men fick inte helt till det och kunde inte försvara sin titel från förra året och slutade på tredje plats.

– Det har aldrig varit så hård konkurrens i Maxi World som i år, säger Niklas Zennström.

Flera bilder från Mini Maxi-båtarna som utgör den hetaste och mest högteknologiska klassen.

Hur ser det ut bakom kulisserna? När båtar av den här kalibern kappseglar ställs såklart stora krav på organisationen.

Andra svenskar som deltar i kappseglingen är bland andra Johan Barne som var navigatör i Svenska Americas’c Cup-utmaningen Victory Challenge när det begav sig. Han seglade i Wallyklassen och kom på tredje plats med J-One. Sebastian Tenghage är grinder på Alegre som vann över Zennström i racigaste Mini Maxi-klassen. Han har för övrigt också lång bakgrund i Victory Challenge. Andreas Andersen som bland annat var aktiv under Formula 60-trimaran-tiden med HIQ vann cruising/racing delen i Mini Maxi-klassen med Highland Fling.

Vinnaren i den mest extrema kappseglingsklassen Mini Maxi blev Alegre.

Lionheart vann den lika klassiska som ståtliga J-Class.

Snygga Firefly vann klassen Super Maxi.

Highland Fling är årets totalvinnare i Mini Maxi-klassen för Cruising/racing-båtar, vilket nog kan definieras som en riktigt racer men med snygg och bobar interiör.

Magic Carpet ser snarare ut som en riktig racer än en lyxig cruiser. Kanske därför stod den också som segrare i Wally-klassen.

Baltic 78:an Lupa of London vann Cruising/Racing klassen i Porto Cervo.

Foton: Carlo Borlenghi.

Läs mer på www.regattanews.com och specifikt om alla deltagande klasser här