Världens bästa seglare i Match Cup Sweden

Alinghi’s coach i America’s Cup, Peter Gilmour, har gett besked att han kommer till start i Marstrand. Svenske Magnus Holmberg, Victory Challenge, och Gavin Brady, BMW Oracle, har lämnat klartecken och kommer direkt från America’s Cup.

 

Peter Gilmour vid rodret tillsammans med hans vinnande besättning 2005. Foto: Dan Ljungsvik

Peter Gilmour vann senaste Match Cup-tävlingen liksom hela världsserien 2005 och har tagit hem den svenska tävlingen ytterligare fem gånger tidigare. Nu kommer han till Sverige för att försvara titeln, precis som hans Alinghi, där han är coach och konsult, ska försvara America’s Cup-titeln.

13 av 16 världens bästa seglare är klara för start i Match Cup Sweden i Marstrand. Sju av de tio högst rankade på ISAFs rankinglista och tre av de bästa kvinnliga seglarna har anmält sig som skeppare.
– Det starkaste kortet är tungviktaren Peter Gilmour, som coachar det europeiska vinnarteamet Alinghi i America’s Cup. Det är vi oerhört glada för, säger Erik Centerwall, GKSS, sportslig projektledare i Match Cup Sweden.

Men övriga seglare ligger precis i kölvattnet och kommer att ge honom en tuff match. Här vimlar av America’s Cup och topprankade match race-seglare. Gavin Brady, taktiker på BMW Oracle som just åkt ur Louis Vuitton Cup, är anmäld till start.
Sveriges Magnus Holmberg, skeppare på Victory Challenge, och Björn Hansen är också klara. Världstoppen i ISAFs rankinglista, Ian Williams, Mathieu Richards, Sebastien Col och ryssen Eugeniy Neugodnikov, alla i tio-i-topp på ISAFs rankinglista över världens bästa match race-seglare har lämnat klartecken, liksom Eric Monnin, rankad 15.

Världens bästa kvinnliga seglare får också en chans att utmana männen på lika villkor, för första gången i cupen. Världsettan Claire Leroy och internationellt toppseedade svenskorna Malin Millbourn och Jenny Axhede seglar med seger i sikte.

– Vi är givetvis oerhört stolta över att Peter Gilmour kommer tillbaka igen, och vi är fantastiskt glada över ett så starkt internationellt startfält. Det här blir en kamp på högsta världsnivå, kommenterar GKSS klubbdirektör Peter Klock.

Alla seglar på en bana mitt i Marstrand med identiska båtar, DS37 Match Racer, som är en 11,25 x 3,2 meter lång kölbåt, speciellt framtagen för match racing.

Match Cup Sweden är den svenska deltävlingen i världsserien för match racing, World Match Racing Tour, och har arrangerats sedan 1994 med uppehåll 2006.

DS 37 Matchracer är snabb och rörlig, alltså en riktig utmaning för sin besättning, speciellt i lite tuffare väder. DS 37 designades för match-racing 1991 av ett dansk designteam under ledning av Jacob Vierö.

Skrovet och däcket är tillverkade med en mycket stark sandwichkonstruktion, där glasfibret läggs för hand. Kölen är av galvaniserat stål, och agerar även som båtens lyftpunkt.

Fakta DS 37

LOA – 11.25m
LWL – 9.35m
Beam – 3.2m
Draft – 2.10m
Displacement – 3,900 kg
Ballast – 2,100 kg
Sail area (main & jib) – 59.3 sqm
Spinnaker – 87.00m2

Match racing-regattan i Marstrand gör kappsegling till en publiksport