Ungdomar rensade stränder från tolv ton skräp

Fimpar, snusdosor, förpackningar och plastpåsar. Men också solstolar, kundvagnar och plastleksaker. Allt sammantaget mer än tolv ton skräp som idrottande ungdomar lyckades samla ihop på en dag.

Stadning_strander
Fimpar, snusdosor, förpackningar, plastpåsar. Men också solstolar, kundvagnar och plastleksaker. Allt sammantaget inte mindre än tolv ton skräp som idrottande ungdomar lyckades samla ihop på en dag.

Strandens Dag, som är den svenska upplagan av internationella Coastal Cleanup Day, ordnas av Städa Sverige – idrottens miljöorganisation. I år deltog 86 idrottsföreningar i hela landet med nära 2 000 deltagare totalt. Storstädningen, från gästhamnen i Ystad till Strandvägen i Pajala, gav resultat: mer än 12 ton skräp plockades upp.

Se också:
Delta i unikt forskningsprojekt – leta skräp på stränder

– Idrottsföreningarna har verkligen fattat galoppen, kan man säga. De gör något som är både bra och viktigt, samtidigt som de tjänar en slant till föreningskassan. Vi ser också att fler och fler kommuner visar intresse för att vara med – och då får vi ju ut ännu fler städande ungdomar, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.

Tillskott i klubbkassan

Många idrottsföreningar vittnar om att helgens städning betyder mycket för sammanhållningen, men också för föreningens ekonomi. Tillskottet möjliggör inköp av material, hyra av hallar, resor till cuper och mycket mer. Landskrona Ridklubb berättar att pengarna från städningen kommer att gå till en ny häst för elever med funktionshinder.

Fimpar och snusdosor

Så vad har ungdomarna samlat upp? Allt möjligt. Fimpar, snusdosor, förpackningar, plastpåsar. Men också saker som solstolar, kundvagnar, plastleksaker och metallskrot.

– Ungdomar och barn blir ödmjuka när de ser hur mycket skräp man kan samla ihop på en kort tid, skriver Vilhelmina Judoklubb som var med och städade.

Bakom Strandens dag står ett flertal företag och organisationer gör Strandens Dag-städning möjlig.