Unga svenskar i America's Cup – se livesändningen

Se dagens livesändning som drar igång 14.00

. Om ni har problem att starta klippet, gå direkt till Americascup.

Solsken och fina vindförhållanden på fem till sex m/s rådde första dagen i America’s Cup World Series i italienska Neapel.

Det var första gången som 23-åriga Charlie Ekberg från Stockholm fick visa vad han gick för som rorsman på Artemis båt. En enorm chans för honom att ta klivet upp på den internationella seglarscenen och bygga en framtid som professionell seglare.

Det började riktigt bra. Han seglade om Luna Russa på första undanvinden. Han var före i alla manövrar utom en – den sista gippen in mot mål – vilket kostade segern i den matchen.

– Vi utvecklas snabbt och gjorde stora framsteg idag. Vårt huvudmål idag var att snabbt bli bättre och nu riktar vi in oss på att plocka poäng i kommande seglingar, säger Charlie Ekberg.

Svenska seglarnas coach, Björn Johansson, ser regattan som en stor möjlighet.

– För Charlie är det här en enormt värdefull erfarenhet. Att få segla mot världseliten i de här båtarna är den bästa träningen han kan få inför den huvudsakliga utmaningen som är Red Bull Youth America’s Cup som går innan riktiga America’s Cup i San Francisco i september, säger han.

Totalt seglades tre matcher på torsdagen, alla lag seglade en match var, och två fleetrace där Artemis kom sexa och sjua av nio team.

https://www.youtube.com/watch?v=-4O28f_4SY4

Höjdpunkterna från första dagens racing.

https://www.youtube.com/watch?v=a21_twbq334

Se hela livesändningen från gårdagen, regattans första dag.

Niclas-o-CharlieCharlie Ekberg och Niclas Düring seglar vanligtvis 49er tillsammans och har nu fått den smått osannolika chansen att hoppa rakt in i en av världens hetaste och mest prestigefyllda bankappseglingar. 

Pressmeddelande från KSSS om Svenska ungdomssatsningen mot Red Bull Youth America’s Cup:

”I september avgörs en av världens största och mest ärorika tävlingar i San Fransisco, USA– kappseglingen America’s Cup.

En nyhet i år är den ungdomstävling som avgörs dagarna innan den stora finalen. Tolv 45-fots katamaraner gör upp om Red Bull Youth America’s Cup. Sverige kommer att ha en båt på startlinjen med KSSS-seglarna Charlie Ekberg (rorsman) och Niclas Düring (taktiker) som ansvariga ombord.

Bakom projektet står Team Artemis som är en av utmanarbåtarna i America’s Cup, Göteborgsföretaget Berg Propulsion samt Sveriges största kappseglingsklubb, KSSS. Besättningen består av sex personer och från början ansökte 75 svenska seglingsungdomar, mellan 19 och 25 år, om en plats ombord. Cirka 40 kallades till intervju och 20 har fått testsegla flerskrovsbåtar på Gardasjön i Italien.

Nu är det nio unga seglare som ingår i ”Swedish Youth Challange for Red Bull Youth Americas Cup”.

Teamet leds av KSSS sportchef Björn Johansson och förutom stockholmskillarna Charlie och Niclas finns där ytterligare sju seglare. En tjej har lyckats slå sig in i gänget. Det är Sofie Düring från Stockholm. De sex övriga är Jonathan Ameln, Stockholm, Andreas Axelsson, Stenungsund, Arvid Bildh, Värnamo, Tom Gross, Stockholm, Nils Åkervall, Norrköping och Philip Carlsson, Onsala. Förutom AC World Series ska ”Swedish Youth Challange” senare under våren och sommaren 2013 kappsegla flerskrovsbåtarna Seacart 26 och M32 och delta i regattor runt om i Norden.”