Undvik fortkörningsböter med ny smart teknik

Plotter med den nya De rustar redan nu sina hundratals båtar med denna nya geofencing-lösningen.
Ny digital lösning från Skipperi hjälper till att hålla fartgränserna.

Båtdelningstjänsten Skipperi lanserar en ny digital lösning som varnar för hastighetsbegränsningar och känsliga områden direkt i plottern. 

Att kika i sjökortet räcker ofta inte för att snabbt förstå var fartbegränsningar gäller och det kan vara enkelt att missa skyltar. Det är en sanning för många båtägare. Därför växer båtdelningstjänsten Skipperi så det knakar och många nya lockas till båtlivet ökar behovet av en tjänst som denna snabbt.

Det är ju märkligt att inte de stora navigationsjättarna tagit tag i detta tidigare. Nu är det Skipperi som tar täten. De rustar redan nu sina hundratals båtar med denna nya geofencing-lösning.

Fartöverträdelser är det vanligaste  misstaget bland alla båtförare…

Tekniken, som är den första i sitt slag, hjälper båtförare att undvika misstag samtidigt som den kan används för att värna känsliga områden. I lösningen används realtidsdata för att upptäcka om en båt överskrider en fartbegränsning varpå plottern informerar föraren av fritidsbåten om att sänka farten.

Uppdaterar position i realtid

Genom geofencingtekniken ger Skipperi sina medlemmar realtidsinformation baserad på båtens position och fart. När båten passerar ett geostaket får föraren ett larm och information om området samt ett förslag om lämplig åtgärd. Larmet tystnar först när båten ändrat kurs eller farten har sänkts.

Varningarna kan gälla fartbegränsningar, svallfri fart till fågel- och sälskyddsområden.

Fartöverträdelser är väldigt vanligt

Som ett nästa steg ser Skipperi en förhoppning att samarbeta med myndigheter och miljöorganisationer för att även skydda områden med känsliga sjöbottnar eller till exempel ålgräsängar.

– Fartöverträdelser är ett av det vanligaste misstaget bland nya såväl som vana båtförare. Till stor del beror det på att det saknas tydlig information i sjökort, plottrar och på land om var områden startar och slutar. Skipperis mål är att göra båtlivet enklare och säkrare.

Denna nya teknik kommer att hjälpa våra medlemmar att ta bättre beslut och visa ännu mer hänsyn till både natur och människor, så att de kan njuta mer av sjölivet, säger Axel Norman, vd för Skipperi Sverige.

Stor båtflotta kan göra stor skillnad

Projektet är det första i sitt slag inom båtlivet, och är ett samarbete mellan Skipperi och teknik- och designbyrån Nextfour. Skipperis båtflotta består i år av över 300 båtar och i Sverige finns tjänsten i flera orter på ostkusten, västkusten samt vid Mälaren och på Vänern.

 

Inom en snar framtid ser Skipperi att systemet kan användas till att också varna för områden där många grundstötningar sker, eller sätta upp områden nära till exempel rodd- och kajakklubbar för att påminna om att sänka farten.

Säkrare och smartare

– Skipperi har haft teknik och produktutveckling i centrum sedan starten, och det är kul att vi ligger i framkanten med att utveckla samt göra framtidens båtliv säkrare och smartare. Tack vare det stora antalet båtar och många engagerade medlemmar har vi en unik möjlighet att snabbt få ett stort genomslag på nya tekniker som vi utvecklar och testar, säger Axel Nordman och avslutar:

– Vi finns idag på fem marknader där vi kan göra skillnad på fler sätt, både genom att välkomna fler in in i båtlivet och utveckla vår tjänst så att våra medlemmar känner sig säkrare och kan minska sin påverkan på miljön, och det är ju det vi strävar mot i vår tjänst

 

Se också: 
Sjöfartsverkets nya sjökort är en säkerhetsrisk!